Мистерия около Zuma - никой не казва какво се случва с тайния спътник

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 януари 2018 в 10:33 4976 0

Кредит twitter.com/elonmusk

Според източниците на журналистите, втората степен от ракетата заедно със сателита са паднали в океана.

Тайният правителствен сателит Zuma, който преди това бе изстрелян от ракетата Falcon 9, собственост на SpaceX, не бе изведен успешно в орбита и съдбата му е неизвестна, съобщават Reuters и Bloomberg, цитирайки собствени източници.

Според източниците на журналистите, втората степен от ракетата заедно със сателита са паднали в океана.

На 8 ануари Falcon 9 стартира от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида. Първата степен успешно се завърна обратно на космодрума.

Правителствен служител съобщи, че приема спътникa за "отписан".

"В момента няма какво да добавим към каталога на сателитите", заяви говорителят на стратегическото командване, капитан Брук Девалт (Brook DeWalt).

Според източници на Reuters компанията Northrop Grumman Corp., разработила спътника за милиарди долари, е избрала изпълнителя за пускането му в орбита. Според предварителна информация от изданието поради неизправност спътникът не е успял да се отдели от втората степен на ракетата и е паднал заедно с нея в океана.

В момента се разследват причините за възможната авария, но няма признаци на саботаж или намеса.

Стартът на Falcon 9. Снимка: SpaceX

Междувременно представителят на Northrop Grumman Corp Тим Пейнтер (Tim Paynter) заяви, че "няма разрешение да коментира характера на мисията". Представителят на Пентагона Джейми Дейвис (Jamie Davis) предложи на журналистите да се обърнат към SpaceX за информация.

Поради това, че полезният товар е класифициран, представителите на SpaceX не разкриват нищо за спътника, нито коя правителствена агенция е собственик или кога се е очаквало да бъде освободен от втората степен на Falcon 9. Няма подробности за неговата орбита или целта му, добавя SpaceFlightNow.

"Ние не коментираме подобни мисии, но данните показват, че Falcon 9 работи нормално", отбеляза говорителят на SpaceX Джеймс Глейсън (James Gleeson).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !