29 януари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Мистериозната звезда KIC 8462852 мига заради комета, а не заради извънземни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 ноември 2015 в 11:06 38750
Тази илюстрация показва звездата зад разбитата комета. Наблюдения на звездата KIC 8462852 от космическите телескопи на НАСА Кеплер и Спицър показват, че нейните необичайни светлинни сигнали са вероятно заради фрагменти на комета, които блокират светлината на звездата. Кометите пътуват около звездата по много издължена ексцентрична орбита. Снимка: NASA / JPL-Caltech

Затъмняване вследствие на парчета от комета е най-доброто обяснение за мистериозното поведение на звездата KIC 8462852, което някои смятаха за следи от извънземна цивилизация, считат астрономи от Университета на Айова.

Констатациите на планетолозите са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

Необичайните колебания в яркостта на звездата KIC 8462852 в съзвездието Лебед на около 1480 светлинни години от Земята бяха открити в средата на октомври. Те привлякоха вниманието на уфолозите с надеждата, че се дължат на мегаструктура от типа на т.нар. сфера на Дайсън, с която една високоразвита цивилизация би черпела енергия от своята звезда.

Установено бе, че тази звезда има дълбоки спадове в яркостта - до 22 на сто. Яркостта на звездата също се променя неравномерно, понякога в продължение на дни и дори месеци. А нито една звезда от всичките 150 000 в базата данни на Кеплер не се държи по подобен начин.

Има ли естествени фактори, които да причинят загадъчното непериодично затъмняване на звездата KIC 8462852?

Според Масимо Маренго (Massimo Marengo), доцент по физика и астрономия от Университета Айова и водещ автор на публикувания доклад, има три основателни естествени причини за колебанията в яркостта на звездата:

 • сблъсък на малки планети
 • струпване на астероиди в една единствена точка в системата
 • преминаването на "рояк" комети. 


Екипът на Маренго изследва всяка една от тези хипотези. Те използват данните, събрани през последните няколко години от орбиталния инфрачервен телескоп "Спицър", свързани с наблюдения на KIC 8462852, пише сайтът на Университета на Айова.

Заключението:

"Сценарият, при който затъмняването в кривата на яркостта на KIC 8462852 е причинено от унищожаването на група комети, остава най-вероятното обяснение", пише Маренго и колегите му в публикацията си.

Те са изследвали отделни набори от вълни в инфрачервения диапазон, които се свързват с топлинните колебания на повърхността на частиците прах и малки космически скалисти фрагменти. От такива частици се състоят протопланетните дискове, от които се раждат небесните тела. Такива частици се получават и при сблъсъците на астероиди, комети и планети.

А теорията за мегаструктура на извънземна цивилизация?

"Ние не търсим това", заяви Маренго. "Наистина не може да се каже, че е, или не е. Но това, което звездата прави е много странно. Интересно е, когато има подобни явления - обикновено означава, че има някакво ново физическо обяснение или нова концепция, които трябва да бъдат открити".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.