Мистериозните радиосигнали от космоса ще бъдат тест за теорията на Айнщайн

Наука OFFNews Последна промяна на 05 януари 2016 в 14:14 24683 0

Кредит Purple Mountain Observatory, Chinese Academy of Sciences

Мистериозните бързи радиоимпулси (Fast Radio Bursts, FRB), които някои смятат за "извънземни сигнали", могат да бъдат използвани за теорията на относителността на Айнщайн, става ясно от нова научна публикация.

При това проверката ще бъде над 100 пъти по-точна отколкото всички съществуващи в момента методики, се казва още в статията, публикувана в списанието Physical Review Letters.

Принципът на еквивалентността на Айнщайн изисква два фотона с различни честоти, излъчвани по едно и също време от един и същи източник и пътуващи през едни и същи гравитационните полета, да пристигнат на Земята по едно и също време. "Ако принципът на еквивалентността на Айнщайн е верен, всяко забавяне във времето, което може да възникне между тези два фотона не трябва да се дължи на гравитационните полета, чието въздействие те изпитват по време на пътуването си, а трябва да се дължи на някакви други физически ефекти", заяви водещият автор професор Петер Мезарош (Peter Mészáros) от Университета на Пенсилвания пред Science Daily

"Като измерим колко близко във времето пристигат двата разночестотни фотони, ще можем да проверим как добре се подчиняват на принципът на еквивалентността на Айнщайн".

За първи път за съществуването на тайнствени радио излъчвания астрономите заговориха още през 2007 г., когато те случайно бяха открити по време на наблюдение за радио-пулсации с помощта на телескопа Паркс (Австралия).

През следващите години учените успяха да открият следи на още девет подобни радиоимпуса. Тяхното сравнение показа, че те могат да са от изкуствен произход, според някои, и даже потенциално да са сигнали от извънземни цивилизации, заради необяснимата периодичност в структурата им.

През декември астрофизици установиха, наблюдавайки едно от последните такива излъчвания, че те възникват в недрата на далечните неутронни звезди при "звездотресение" или внезапно попадане на неутронна звезда в черна дупка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !