Младеж почина след поглъщане на кофеин. Коя е опасната доза

Антония Петрова Последна промяна на 17 май 2017 в 13:24 10946 0

16-годишен младеж от САЩ почина след консумиране на три кофеинови напитки в рамките на 2 часа. Момчето не е имало никакви здравословни проблеми. Вероятно за повечето хора това не звучи като количество, способно да доведе до трагичен край.

Какво количество кофеин е в състояние да убие здрав млад човек?

На този въпрос отговаря Live science.

Дейвис Алън Крайп (Davis Allen Cripe) от Южна Каролина е изпил по едно и също време диетична сода Mountain Dew, кафе лате от МакДоналдс и неназована енергийна напитка, съобщи USA Today. Съдебният лекар Гари Уотс (Gary Watts), поел случая, обяви, че смъртта е настъпила вследствие "причинени от кофеин сърдечни събития, довели до вероятна аритмия".

С други думи - кофеинът е предизвикал сърдечен проблем, който от своя страна е довел до неравномерно пулсиране на сърцето. Момчето не е страдало от сърдечни болести, не е било предразположено към тях и не е имал наднормено тегло.

Според Caffeine Informer, лате в МакДоналдс съдържа 142 мг кофеин, кен от 570 мл Mountain Dew има 90 мг, а енергийна напитка от 450 мл може да съдържа около 240 мг. Малка чаша кафе съдържа около 160 мг кофеин. Според Европейската служба за безопасност на храните, изпиването на над 400 мг кофеин е опасно за здравето, причинява високо кръвно налягане, неравномерен пулс, треперене, безсъние и паник атаки.

Според престижната американска клиника Mayo, безопасната дневна доза за здрави възрастни хора е около 400 мг кофеин на ден, което се равнява на 4 чаши кафе.

Снимка: Pixabay

"Кофеинът е стимулант", обяснява д-р Люис Нилсън (Lewis Nelson), председател на спешна медицина в Rutgers New Jersey Medical School в Нюарк, САЩ, който не е замесен в случая с тийнейджъра. Принципно стимулантите "повишават сърдечния пулс на човек и могат да доведат до това някои хора да имат сърдечни проблеми", съобщава Нилсън.

В частност, "стимулантите могат да нарушат регулярния ритъм на сърцето", допълва той. Кофеинът също така може да причини "трудни за овладяване пристъпи", които могат да влошат ефектите върху сърцето, обяснява Нилсън.

Д-р Ейми Дърсо (Amy Durso), заместник-председател на медицинския инспекторат в област Ричланд, Южна Каролина, където младежът е живял, заявява, че количеството кофеин и времевата рамка, в която е било погълнато, може да застраши човек. "Чаша кофеин, кен със сода не могат да причинят това", обяснява Дърсо пред местното издание The State.

Ефектите от кофеина обаче често са непредсказуеми. На пресконференция Гари Уотс коментира, че ако се вземат няколко души с подобни здравни състояния, ще се получат напълно различни резултати. "Това е, което е опасното, в случая. Можете да вземете петима души и всички те да вършат точно същите неща като момчето всеки ден, да пият повече, и може да няма същите последици върху им", обяснява Уотс.

Той уточнява, че количеството, погълнато от момчето, не е технически свръхдоза - това е начинът, по който неговото тяло е реагирало на погълнатия кофеин за кратко време. "Не казваме, че това е цялото количество кофеин в неговата система, това е начинът, по който то е било погълнато за кратък период от време, и изпиването на екс на енергийна напитка накрая е това, от което идва проблемът със сърдечната аритмия", допълва Уотс.

Директорът на Асоциацията на съдебните лекари в Южна Каролина Денис Фаулър (Dennis Fowler), обяснява, че никога не се е срещал с подобен случай в своята практика. Документирани са обаче редица случаи на последици от кофеина.

Снимка: Simon le nippon

В проучване от 2015 г., публикувано в списание JAMA, изследователите измерват кръвното налягане и нивата на хормоните при здрави възрастни преди и след като поглъщат половин литър енергийни напитки. Те откриват, че и двата показателя нарастват след поглъщането на течностите. Тези промени могат да увеличат опасността от сърдечни проблеми, пишат учените в изследването. 

В допълнение, доклад от случай от август 2016 г. описва сърдечните проблеми на 28-годишен мъж, които го откарват в спешното отделение след поглъщане месеци наред по две енергийни напитки на ден плюс алкохол. Лекарите съобщават, че мъжът е имал бърз сърдечен пулс и нерегулярен сърдечен ритъм. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !