Изследователи от Университета на Орегон са извели и патентовали нов щам морски водорасли Palmaria palmata, наречени още далс. Новите водорасли са полупрозрачни, имат червен цвят, съдържат много протеини и растат бързо. Но най-важното - пържени имат вкус и мирис на бекон.
Забавно е, че първоначалната цел на биолозите била да се въведе храна за охлюви, наречени "абалони", които се ценят в Азия като деликатес. Обикновените червени водорасли далс растате свободно в Северния Тихи и Атлантическия океан. В продължение на векове водораслите се използват за храни като закуска и като богат източник на диетични фибри (особено в Исландия). Най-ранното споменаване на тяхното използване като храна е преди 1400 години.
Работата по отглеждането на новия щам водорасли се извършва цели 15 години от Крис Лангдън и неговия екип. Получените водорасли приличат на полупрозрачна червена маруля. Те съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти, а в сухо тегло се съдържат колкото 16% протеини.
Червен абалон
Технологията на отглеждане на далс и охлювите абалони в промишлен мащаб вече е успешно тествана в Хавай от Big Island Abalone Corporation.
Досега никой не се е заел с отглеждането на тези водорасли за продажба като храна или хранителна добавка, но експериментите, в които участват няколко готвача от Портланд потвърждават големия потенциал на водорасли като нова храна.
Вегетарианците, вероятно ще са във възторг.