Мозъчните вълни на умиращ човек са записани в детайли за първи път

Ваня Милева Последна промяна на 25 февруари 2022 в 10:54 42302 0

CT сканирания на умиращия пациент. Кредит: Vicente R, Rizzuto M, Sarica C, et al.

Невроучени са записали активността на умиращ човешки мозък и са открили ритмични модели на мозъчни вълни около момента на смъртта, които са подобни на тези, които се случват по време на сънуване, припомняне и медитация.

Проучването дава нова представа за възможната организационна роля на мозъка по време на смъртта и предлага обяснение за яркото припомняне на преживяванията жизнения път в миговете близо до смъртта.

Преживяванията в моменти, близки до смъртта, (NDE - near-death experiences) са странен феномен, споделян от милиони хора от различни култури и история, които са стигали до прага на смъртта, но в крайна сметка оцеляват.

Въпреки че спецификата се различава, повечето от тези хора съобщават, че чувстват спокойствие в момента, в който смъртта изглежда неизбежна. Често съобщават, че се чувстват сякаш са напуснали телата си или са видели целия им живот "като на кинолента" пред очите си, преди да се върнат в реалността.

Какво се случва в мозъка им по време на тези преживявания и след смъртта са въпроси, които озадачават невроучените от векове.

Новото проучване, публикувано в Frontiers in Aging Neuroscience, предполага, че мозъкът може да остане активен и координиран по време и дори след прехода към смъртта и е програмиран да организира цялото изпитание.

Когато 87-годишен пациент развил епилепсия, д-р Раул Висенте (Raul Vicente) от Университета в Тарту, Естония, и колегите му използвали непрекъсната електроенцефалография (ЕЕГ), за да открият припадъците и да лекуват пациента. По време на тези записи пациентът е получил сърдечен удар и е починал. Това неочаквано събитие позволява на учените да запишат активността на умиращ човешки мозък за първи път.

Констатациите „предизвикават нашето разбиране за това кога точно свършва животът“

„Измерихме 900 секунди мозъчна активност около момента на смъртта и поставихме специфичен фокус, за да проучим какво се е случило през 30-те секунди преди и след като сърцето спира да бие“, разказва д-р Аймал Земар (Ajmal Zemmar), неврохирург от Университета в Луисвил, САЩ, който е организирал изследването.

„Точно преди и след като сърцето спира да работи, видяхме промени в специфична лента невронни трептения, така наречените гама трептения, но също и в други като делта, тета, алфа и бета трептения."

Мозъчните трептения (по-известни като „мозъчни вълни“) са модели на ритмична мозъчна активност, които обикновено присъстват в живите човешки мозъци. Различните видове трептения, включително гама, участват във висококогнитивни функции, като концентрация, сънуване, медитация, припомняне, обработка на информация и съзнателно възприятие, точно като тези, свързани с ретроспекции на паметта.

„Чрез генериране на трептения, участващи в припомнянето, мозъкът може да възпроизвежда последниите спомени на важни житейски събития точно преди да умрем, подобно на тези, докладвани при преживяванията близо до смъртта“, разсъждава Земар. „Тези открития предизвикват нашето разбиране за това кога точно свършва животът и генерират важни последващи въпроси, като тези, свързани с времето за даряване на органи.

Източник на надежда

Въпреки че това изследване е първото по рода си за измерване на живата мозъчна активност по време на процеса на умиране при хора, подобни промени в гама трептенията са наблюдавани преди при плъхове, държани в контролирана среда. Това означава, че е възможно по време на смъртта мозъкът да организира и изпълнява биологичен отговор, който може да бъде запазен при различните видове.

Тези измервания обаче се основават на единичен случай и произтичат от мозъка на пациент, който е претърпял нараняване, гърчове и подуване, което усложнява интерпретацията на данните. Въпреки това Земар планира да разследва повече случаи и вижда тези резултати като източник на надежда.

„Като неврохирург понякога се срещам със загубата. Неописуемо трудно е да се съобщи новината за смъртта на разстроените членове на семейството“, коментира неврохирургът.

„Това, което можем да научим от това изследване, е: въпреки че очите на нашите близки са затворени и сте готови да ги оставите в покой, мозъкът им може да прожектира някои от най-хубавите моменти, които са преживели в живота си."

Справка:: Vicente R, Rizzuto M, Sarica C, et al. Enhanced Interplay of Neuronal Coherence and Coupling in the Dying Human Brain. Frontiers in Aging Neuroscience. 2022;14. Accessed February 22, 2022. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2022.813531

Източник: First Scan of the Dying Brain Reveals a "Last Recall"
Neuroscience News & Research

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !