Може ли 11-годишният цикъл на Слънцето да обясни глобалното затопляне?

Анализ на данни от наблюдения и мащабен климатичен модел установяват, че 11-годишният цикъл на Земята не е в синхрон със слънчевите колебания

Ваня Милева Последна промяна на 23 ноември 2021 в 00:01 16727 1

Глобалната климатична система на Земята се колебае в 3,5-годишни и 11-годишни цикли, но те се разминават с познатите слънчеви цикли, установи международен екип.

Проучването е публикувано в Climate Dynamics.

11-годишната почти периодичност напомня тази на слънчевия цикъл, за който климатичните скептици от десетилетия твърдят, че играе основна роля в глобалното затопляне. Но флуктуациите между климатичната система на Земята и Слънцето не са синхронизирани, установява проучването. Работата, която е част от европейския проект TiPES, координиран от Университета в Копенхаген, по този начин опровергава твърденията на скептиците на климата за големия ефект на Цлънцето върху скорошната еволюция на климата.

Циклите не са синхронизирани. Констатациите накратко. Кредит: TiPES/HP

В търсене на критични промени в климата

Основната цел на проучването е да установи дали големите и сложни климатични модели могат да ни предупредят за климатичните промени.

Климатични промени може да са се случвали в миналото, но настоящите големи модерни климатични модели на IPCC изглежда не улавят присъщите нискочестотни колебания, които водят до промяна на климата.

Но е възможно моделите да са верни, но заради текущото глобално затопляне да не могат да предскажат предстоящото изменение на климатичната система, предизвикано от нискочестотните колебания.

За търсене на нискочестотни флуктуации е използван многоканален сингулярен спектърен анализ. Този метод прави възможно идентифицирането на сигнали в шумна среда – като избиране и изолиране на звука на един музикален инструмент от голям симфоничен оркестър.

Две честоти

Анализът на два големи набора от данни за наблюдение и един усъвършенстван модерен климатичен модел на земната система (CESM), показа, че големите климатични модели са способни да улавят нискочестотни колебания. Моделът е в съгласие с наблюденията при симулиране на два различни нискочестотни режима на Земята: един с период от приблизително 11 години и друг с продължителност около 3,5 години.

Следователно този резултат прави по-малко вероятно липсата на климатични промени в сложни климатични модели да се обяснява с отсъствието на нискочестотни колебания.

„Забележително е да се намери десетилетен цикъл в модел от клас IPCC като CESM. Неуспехът досега при намирането на присъща десетилетна променливост в климатичните модели на IPCC от висок клас хвърли съмнение в тяхната надеждност. Работата ни с Ицхак Феликс (Yizhak Feliks) и Джъстин Смол (Justin Small) показва, че тези съмнения са на път да бъдат разрешени“, разказва Майкъл Гил (Michael Ghil), Ecole Normale Supérieure, Париж, Франция и Калифорнийския университет, Лос Анджелис, САЩ.

Кривите не пасват

Констатацията на спорния цикъл, почти от 11 години, дава повод да се направи сравнение между циклите на климатичната система и Слънцето, за което климатичните скептици отдавна твърдят, че може да обясни глобалното затопляне.

Близо 11-годишните цикли, открити в големия климатичен модел и двата набора от данни от наблюдения в това изследване обаче очевидно не са в синхрон със Слънцето. Крвите не пасват. Така настоящото проучване показва, че колебанията в слънчевата активност играят малка или никаква роля в настоящото глобално затопляне.

„Ефектите на слънчевия цикъл върху климата като цяло и глобалното затопляне, в частност, генерират буквално стотици статии в научната литература. Нито един документ, независимо дали е за или против, няма да разреши окончателно дебата. Но нашата статия носи както нова гледна точка, от теорията на синхронизацията на хаотичните осцилатори, така и възможна резолюция: Да, има десетилен климатичен цикъл“, коментира Майкъл Гил.

„Но това е присъщо на климатичната система и не е в синхрон с актуалния слънчев цикъл. Тази липса на синхронност аргументира доста мощно, че физическите ефекти на слънчевите цикли върху климата са доста слаби и по този начин нямат реални последици за глобалното затопляне“, подчертава Гил.

Справка: “Global oscillatory modes in high-end climate modeling and reanalyses” by Yizhak Feliks, Justin Small and Michael Ghil, 15 July 2021, Climate Dynamics.

DOI: 10.1007/s00382-021-05872-z

Източник: Can the Sun’s 11-Year Cycle Explain Global Warming?, University Of Copenhagen

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!