Може ли науката да победи смъртта? Ratio търси отговора

Ratio Последна промяна на 17 юни 2021 в 09:08 5165 0

Хората търсят разковничето за своето безсмъртие от древността - но митовете за Фонтана на младостта днес са заменени с много по-реални научни алтернативи. Имаме достъп до протези, свързани директно с мозъка на пациента, способни сме да елиминираме коварни болести още в зародиш, работим по създаването на изкуствени органи “по поръчка”. Всичко това ни кара да усещаме вечния живот почти в границите на възможното.

Дали наистина експоненциалният прогрес ни позволява да поискаме безсмъртие и какви биха били последиците от него в и без това пренаселения свят? Тези въпроси ще са във фокуса на събитието “В търсене на безсмъртие”, което се организира от научната платформа Ratio на 22 юни от 19:00 в кино “Кабана” в София.

Във футуристичната дискусия ще вземат участие биолог-футурист и философ-юрист. За начало д-р Спас Керимов ще представи научната страна на въпроса за безсмъртието. Той ще запознае публиката с актуалните днес движения на иморталистите и трансхуманистите, след което ще разясни как прогресът на биоинформатика, генетика, биотехнологии и тъканно инженерство ни доближават до безсмъртието.

Д-р Керимов е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, която се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Той е завършил медицина, отличен с награди от много международни научни форуми, както и в класациите Forbes 30 under 30 и 40-до-40 на Дарик Радио.

След представянето на научните факти, разговорът ще се насочи към моралните и етични измерения на безсмъртието. Върху тях ще се спре доц. Стоян Ставру, юрист и философ, преподавател по “Биоправо” и “Медицинско право” в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет.

Той ще разгледа противоречията в стремежа ни към безсмъртие. Как ще изглеждат моралът и етиката в един такъв свят на бъдещето? Дали ни очаква утопия на равноправно морално общество или ни грози антиутопичен свят на нов ултрабогат и безсмъртен елит?

Темата за безсмъртието отключва множество въпроси, които не могат да получат еднозначен отговор, но трябва да бъдат задавани. Събитието “В търсене на безсмъртие” по-скоро цели второто - но това няма да направи разговора по-малко интересен. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !