Можем ли да подслушваме комуникации, които минават през нашата слънчева система?

Ваня Милева Последна промяна на 11 юли 2022 в 00:01 3098 0

Гравитационна леща.
Комуникациите на междузвездни разстояния могат да се възползват от способността на звезда да фокусира и усилва комуникационните сигнали чрез ефект, наречен гравитационна леща. Сигнал от - или преминаващ през - релейна сонда би се огънал поради гравитацията, докато минава покрай звездата. Изкривеното пространство около обекта действа донякъде като леща на телескоп, като фокусира и увеличава светлината. Ново проучване на изследователи от Университета на Пенсилвания изследва нашата слънчева система за комуникационни сигнали, като може да се възползват от собственото ни слънце. Кредит: Dani Zemba / Penn State

Нова техника за търсене на извънземен разум, която може да използва способността на звезда да фокусира и усилва комуникациите, които може да преминават през нашата собствена слънчева система, описана от изследователи от Държавния университет на Пенсилвания, е приета за публикуване в The Astronomical Journal.

Проучването описва нашето Слънце като потенциално действащо като един вид възел, част от междузвездна комуникационна мрежа, включваща релейни сонди близо до нашето Слънце, действащи като кули за клетъчни телефони в космоса.

Проучването обсъжда ефект, наречен гравитационна леща, който е част от Общата теория на относителността на Айнщайн и включва огъване на светлината, докато преминава покрай масивни обекти като звезди и черни дупки. Това кара пространството около обекта да се изкривява, фокусирайки и увеличавайки светлината подобно на леща на телескоп. За това проучване изследователите предлагат същата техника да се използва за предаване на комуникации през огромните разстояния в космоса.

„Астрономите обмислят да се възползват от гравитационните лещи като начин по същество да изградят гигантски телескоп, за да гледат планети около други звезди“, разказва Джейсън Райт (Jason Wright), професор по астрономия и астрофизика в Университета на Пенсилвания, който преподава курса и е директор на Центъра за търсене на извънземен разум към университета. „Също така се смяташе за начин, по който хората могат да комуникират с нашите собствени сонди, ако някога ги изпратим до друга звезда. Ако извънземен технологичен вид използва нашето слънце като леща за междузвездни комуникационни усилия, би трябвало да можем да открием тези комуникации, ако погледнем на правилното място.“

За това проучване изследователите са използвали гравитационния фокус на нашето собствено Слънце, което се намира на приблизително 550 AU (астрономически единици), като една AU е равна на разстоянието от Слънцето до Земята, а 550 AU се намират между орбитите на Юпитер и Сатурн. За гравитационните лещи, гравитационният фокус е мястото, където се случва явлението на огъване на светлината, което е мястото, където според това проучване ще бъде разположена най-близката сонда в нашата слънчева система, за да се използва нашето слънце като леща.

„Хората използват постоянно мрежи, за да комуникират по целия свят“, коментира Ник Тусай (Nick Tusay), водещ автор на изследването. „Когато използвате мобилен телефон, електромагнитните вълни се предават до най-близката клетъчна кула, която се свързва със следващата кула и така нататък. Телевизионните, радио и интернет сигналите също се възползват от мрежовите комуникационни системи, които имат много предимства пред комуникациите от точка до точка. В междузвезден мащаб има смисъл да се използват звезди като лещи и можем да заключим къде трябва да бъдат разположени сонди, за да ги използваме.“

За съжаление, не са открили никакви сигнали от извънземен произход в дължините на вълните, които са наблюдавани от изследователите от това проучване, но проведеното изследване включва само една нощ на наблюдения. Въпреки това, разбирането за това как можем да се свържем с извънземни цивилизации отвъд Земята без съмнение е полезно като опит.

Търсенето в небето за радиосигнали от извънземни цивилизации се извършва отдавна. Но за момента най-силният кандидат за извънземен кандидат, откриван някога, е Wow! сигнала, радиосигнал, открит от телескопа Big Ear на Държавния университет в Охайо на 15 август 1977 г., с продължителност само една минута и 12 секунди, за който астрономите понастоящем предполагат, че идва от подобна на слънцето звезда, разположена на 1800 светлинни години в съзвездието Стрелец.

 сигналът WOW!, подозиран, че е от интелигентен живот
Wow! сигналът, представен като “6EQUJ5”. Оригиналната разпечатка с ръкописното възклицание на Ехман е запазена от Ohio History Connection. Кредит: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO)

Сами ли сме във Вселената? Има ли и други технологични цивилизации, които търсят в космоса други сигнали? Само времето ще покаже.

Справка: A Search for Radio Technosignatures at the Solar Gravitational Lens Targeting Alpha Centauri
Nick Tusay, Macy J. Huston, Cayla M. Dedrick, Stephen Kerby, Michael L. Palumbo III, Steve Croft, Jason T. Wright, Paul Robertson, Sofia Sheikh, Laura Duffy, Gregory Foote, Andrew Hyde, Julia Lafond, Ella Mullikin, Winter Parts, Phoebe Sandhaus, Hillary H. Smith, Evan L. Sneed, Daniel Czech, Vishal Gajjar https://arxiv.org/abs/2206.14807 

Източник: Snooping on Alien Messages Passing Through the Solar System
Gail McCormick, Pennsylvania State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !