Можете ли да забележите марсохода на НАСА в тази сателитна снимка на Марс?

Ваня Милева Последна промяна на 02 март 2021 в 00:00 9106 0

Можете ли да забележите марсохода? Кредит: ESA

Преди малко повече от седмица, на 18 февруари 2021 г., марсоходът на НАСА Perseverance кацна в кратера Джезеро на повърхността на Марс.

В следващите дни светът наблюдаваше от всякакви медии повърхността на Марс и кацането.

Най-новият изглед към марсохода идва от космическия апарат на орбита около Марс Trace Gas Orbiter (TGO), който е част от програмата на Европейската космическа агенция и Роскосмос ExoMars.

От своята гледна точка, високо над марсианското небе, TGO забеляза Perseverance в кратера Джезеро и направи изображения, показващи роувъра и други елементи на неговия десант.

От 2016 г. TGO е в орбита около Марс и оттогава събира жизненоважни данни за състава на атмосферата си. По-конкретно, TGO търси следи от атмосферен метан и други газове, които биха могли да бъдат резултат от геоложка или биологична активност. Тези проучвания са част от по-големите цели за определяне дали е съществувал живот на Марс преди милиарди години (и дали все още съществува).

Освен това орбиталният апарат провежда и други важни научни операции, като препредаване на данни от роботизирани мисии на повърхността и снимки на космоса.

На 23 февруари TGO се възползва от позицията си на орбита, за да заснеме със своята система за цветно и стерео повърхностно изображение (CaSSIS), която показва марсохода Perseverance, както и парашута, топлинния щит и елементи на спускаемия модул в кратера Джезеро.

Орбитално изображение на Perseverance на площадката за кацане. Кредит: ESA

В първото изображение (по-горе) елементите се различават като поредица от тъмни и ярки пиксели, които са посочени във второто изображение (по-долу).

Отблизо Perseverance и елементите на спускаемия модул в кратера Джезеро. Кредит: ESA

Както можете да видите, спускаемият модул и топлинният щит са тъмни петна, разположени около два по-малки кратера, докато парашутът и задната обвивка са видимо ярки петна в непосредствена близост един до друг.

Марсоходът Perseverance, близо до долния център, е относително блед до малък хребет, водещ до един кратер.

Тук Perseverance ще прекара следващите две години (вероятно срокът на експлоатация ще бъде удължен) в търсене на признаци от микробен живот в миналото.

Въз основа на неговите характеристики, които включват запазена речна делта и богати на глини седиментни отлагания, е известно, че кратерът Джезеро е бил воден басейн преди милиарди години. Поради тази причина той е избран за място за кацане на мисията, тъй като се смята, че е добро място за търсене на доказателства за минал живот.

Perseverance също ще проведе амбициозна и безпрецедентна операция да събере проби от марсиански скали и почва и да ги остави настрана, за да бъдат върнати на Земята с друга мисия ESA-NASA Mars Sample Return, която ще се състои от спускаем модул, марсоход (за извличане на пробите) и малка ракета за изстрелването им в орбита. Оттам орбитален апарат ще ги поеме и ще ги прибере на Земята за анализ.

ExoMars TGO също оказа голяма помощ като препредаваше данни за марсохода Perseverance по време на кацането му .

Видеоклипове от кацането, както и изображения и звукозаписи, са заснети от инструменти на борда на системата за навлизане, спускане и кацане (EDL) на марсохода.

Те бяха изпратени обратно на Земята със съдействието на TGO, както и на орбиталния апарат на НАСА MRO.

MRO ще продължи да предоставя релейна поддръжка на данни между Земята и Марс за бъдещи мисии на повърхността, особено за следващата мисия ExoMars.

Известна като ExoMars 2022, тази мисия ще започне от космодрума Байконур на 20 септември 2022 г. и ще пристигне на Червената планета до 10 юни 2023 г. Тя ще се състои от руската наземна платформа "Казачок" и марсохода Rosalind Franklin.

Междувременно Trace Gas Orbiter ще продължи да обикаля около Марс и да провежда свои собствени научни операции, фокусирайки се върху анализа на атмосферата на Марс и търсенето на газове, които сочат следи от минал или настоящ живот.

Наскоро орбиталният апарат откри следи от газообразен хлороводород, напускащ атмосферата на планетата, което показва, че тази сол съществува на повърхността, която се е издигнала в орбита от прашните бури.

На Земята този процес е наблюдаван със соли на натриев хлорид, където солената вода се изпарява от нашите океани и се изтласква в горните слоеве на атмосферата от силни ветрове. TGO също така е наблюдавал водните пари, които напускат атмосферата на Марс в космоса.

Заедно тези открития предоставят нови свидетелства за това къде е избягала обилната повърхностна вода на Марс преди милиарди години.

ИзточникPerseverance Seen From Space by ESA’s ExoMars Orbiter, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !