Мумия със златен език е открита в Египет

Ваня Милева Последна промяна на 02 февруари 2021 в 12:17 10553 0

Мумия погребана със златен език. Кредит: Egyptian Antiquities Ministry

По време на разкопките на древноегипетското селище Тапосирис Магна (Taposiris Magna) археолози са открили 16 погребения в гробници, изсечени в скалите. Сред тях намират и мумия със златен език.

Изследователите смятат, че златният език е бил поставен в устата, след като истинският е бил отстранен по време на балсамирането. Вероятно според древните египтяни златният език би помогнал на починалия да говори в загробния свят. Например, ако мумията със златен език срещне Озирис, богът на подземния свят, в отвъдното тя ще трябва да може да говорят с бога, се казва в изявлението на Египетското министерство на антиките. Не е ясно дали мумията е имала говорен проблем, когато човекът е бил жив. Също така не е ясно защо езикът е направен точно от злато. 

Археолозите, водени от Катлийн Мартинес (Kathleen Martinez) от Доминиканската република, откриват мумията в едно от 16-те погребения в района на древноегипетския град Тапосирис Магна, където има храмове, посветени на Озирис и Изида, богинята, която е била съпруга и сестра на Озирис.

Преди това археолозите откривата съкровище от монети, украсено с лика на Клеопатра VII, което предполага, че храмовете са действали по време на управлението на царицата.

Женска мумия, чиято предсмъртна маска покрива голяма част от тялото й. Кредит: Egyptian Antiquities Ministry

Още мумии

Всички 16 погребения са на възраст около 2 хиляди години. Гробниците са изсечени в скалите на планината.

Погребенията в планинска или естествена скална формация е било популярно през древногръцката и римската епохи. Всяко погребение включва погребална маска, изобразяваща човека, погребан в гробницата.

Повечето останки от мумиите не са добре запазени. Но са останали каменни погребални маски, които ще позволят на археолозите да разберат как е изглеждал някога всеки човек. До двете мумии археолозите откриват останки от свитъци, които в момента се анализират и дешифрират.

Една от тези мумии е покрита с картонаж от плътно прилепнали пластове папирус, залепени заедно, боядисан със златни декорации, изобразяващи Озирис.

Изследователите откриват и няколко статуи, които изобразяват хората, които са били погребани на мястото. Статуите са толкова добре запазени, все още може да се различат прическите и шапките на хората. Статуите представят хората в официален вид, без усмивки на лицата им.

Статуя на починал мъж, виждат се подробности от прическата му. Кредит: Egyptian Antiquities Ministry

Засега археолозите не могат да кажат с точност кога са живели тези хора, но вероятно това е било по време на управлението на Птолемеите (304 г. пр. н. е. - 30 г. пр. н. е.)

Източник: Mummy with a gold tongue found in Egypt, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !