07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА дава 2 млн. долара за проект на 3D-принтирани къщи на Марс

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 май 2015 в 16:09 98610
Снимка: wired.co.uk

НАСА обяви конкурс 3D Printed Habitat Challenge с бюджет от 2,25 милиона долара за проект на къщи, печатани на Марс с 3D-принтер. 

Конкурсът ще се раздели на две фази, първата от която ще продължи до 27 септември тази година, а втората ще започне на 26 септември.

Проектът на победителя в първия етап на конкурса ще бъде оценяван по архитектурните му достойнства.

На този етап НАСА кани всички, които желаят да помислят за подходяща архитектура на бъдещите база на Марс, Луната и други планети. Високо ще бъдат ценени тези проекти, които предвиждат най-изгодното използване на местни ресурси и материали, които иначе биха били отпадъци. Това, заедно със здравина, функционалност и други ще бъдат важни критерии за определяне на победителите. В края на септември НАСА ще избере 30 от най-успешните идеи, чиито автори ще бъдат наградени с по 50 хиляди долара.

Втората фаза е разделена на две нива.

В първо ниво фокусът е насочен върху технологии, които да позволяват печат на конструктивните елементи от материали, които могат да бъдат открити на Марс и/или материали за рециклиране.

В ниво 2 участниците ще трябва да измислят вече цялостния проект с технология от първото ниво. Победителят във всяка категория ще получи по 1.1 милиона.

През 2013 г. НАСА впечатлява всички с новината, че гигантски роботи паяци може да печатат с 3D принтер бъдещите бази на Луната като се използва за материал лунния прах. Две години по-късно американската космическа агенция вече търси предложения за промишлен дизайн за строежа на база на Марс.

"Бъдещите възможности за 3D печат са вдъхновяващи, а технологията е изключително важна за дълбоко изследване на космоса," - казва в изявление Сам Ортега (Sam Ortega), мениджър на програмата Centennial Challenges, която ще движи 3D Printed Habitat Challenge. "Това предизвикателство определено вдига летвата на това, което в момента можем и ние сме развълнувани да видим какво ще стане".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.