НАСА избра SpaceX за мисия до луната на Юпитер Европа

Ваня Милева Последна промяна на 25 юли 2021 в 14:04 8810 0

Тази илюстрация, актуализирана през декември 2020 г., изобразява космическия кораб Europa Clipper на НАСА. С подповърхностния си глобален океан, два пъти по-голям от земния, луната на Юпитер Европа може да има потенциал да приюти живот. Орбиталният апарат Europa Clipper ще се обиколи Юпитер по елипсовидна траектория, потапяйки се близо до луната при всеки полет, за да събира данни. Кредит: NASA / JPL-Caltech

НАСА заяви, че е избрала SpaceX да стартира планирано пътуване до ледената луна на Юпитер Европа. Това е огромен успех за компанията на Илон Мъск, която се насочва все по-дълбоко в Слънчевата система.

Мисията Europa Clipper ще стартира през октомври 2024 г. с ракета Falcon Heavy от космическия център Кенеди във Флорида, с договор на стойност 178 милиона долара.

Преди това мисията трябваше да излети със собствената космическа ракета на НАСА SLS, която претърпя много закъснения и превишаване на разходите, като критиците я нарекоха „програма за работни места“ за щата Алабама, където се проведе голяма част от разработката.

Въпреки че SLS все още не е в експлоатация, Falcon Heavy се използва както в комерсиални, така и в правителствени мисии от първия си полет през 2018 г., когато Мъск пренесе собствения си автомобил Tesla Roadster в космоса.

Той генерира повече от 22 милиона нютона тяга при излитане, равна на приблизително осемнадесет 747 самолета.

Орбиталният апарат Europa Clipper ще направи около 40 до 50 близки подхода над Европа, за да определи дали ледената луна може да има условия, подходящи за живот.

Неговият полезен товар ще включва камери и спектрометри за създаване на изображения с висока разделителна способност и композитни карти на повърхността и атмосферата, както и радар за проникване в ледения слой за търсене на течна вода отдолу.

Източници: 

NASA selects SpaceX for mission to Jupiter moon Europa, phys.org

NASA Awards Launch Services Contract for Europa Clipper Mission, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !