01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА обяви Земята за осиновяване. NaukaOFFNews взе под крилото си частица от Мексиканския залив

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2017 в 09:00 27930
Снимка: НАСА

НАСА раздели планетата на части и я обяви за осиновяване. Всеки може да осинови парче, както това направи и екипът на "Наука Офнюз". Разпределението става на случаен принцип. Ние осиновихме частица от Мексиканския залив с координати 25.68 N, 85.44 W.

Разбира се, осиновяването става единствено виртуално и "осиновителите" нямат законови или имуществени права върху своята част. Това, което НАСА може да даде, е индивидуални научни данни за осиновените места. Те са придружени от сертификат за споделяне в социалните мрежи. 

Земята е обширно и сложно място. Диаметърът на планетата е около 12 742 км, като океаните покриват 70% от повърхността й. НАСА разделя тази площ на 64 000 отделни парчета с ширина от около 88 км.

Инициативата се организира по повод Деня на Земята на 22 април, а дотогава НАСА се надява всяко едно от парчетата от нея да си намерят осиновител. При повече желаещи, парчетата ще бъдат пуснати отново за осиновяване.

Осиновителската схема на НАСА цели да окуражи хората да научат малко повече за своя дом - планетата Земя и да вземат участие в нейното опазване.

Участниците могат да кликнат навсякъде върху картата на света, за да разгледат различните данни за посоченото място, между които информация за нивата на въглеродния оксид, индекс за растителността, глобален дигитален елевационен модел, морските ледове и температурата на повърхността. Тези данни са събрани от различни източници, между които флотилията на НАСА от 18 научни мисии, сателити в орбита и информация от други космически агенции.

Когато сте в Worldview mode можете да кликнете където пожелаете и да получите детайлни данни за различни климатични събития. Картата показва и анимация за района в рамките на няколко месеца или седмици. Това означава, че можете да наблюдавате времето в действие, директно от сателитните данни на НАСА.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.