НАСА показа старта на ракета от максимално близко разстояние (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 януари 2017 в 11:00 3034 0

В интернет набира популярност видео, направено от специалисти от НАСА на старта на 9 септември 2016 на ракетата Atlas V с космическия кораб OSIRIS-Rex от космодрума в Кейп Канаверал.

Изстрелването е заснето възможно най-близо във формат 360 градуса. Зрителите могат да изберат най-интересния за тях изглед.

Сондата е изпратена на дълго пътешествие към астероида Бену с цел вземане на образци от почвата и връщането им обратно на Земята. Ако всичко върви по план, OSIRIS-Rex ще се върне на Земята едва през 2023 г. с капсулата с проба от астероида и ще се приземи с парашут.

Видеото е заснето във формат 360 градуса, тоест може да местите изображението, за да видите какво се случва така, сякаш разглеждате със собствените си очи. Освен това камерите, снимащи ракетата Atlas V, са били поставени максимално  близо до стартиращата ракета, така че може да видите момента на изстрелването в детайли.

След пристигането си до Бену през 2018 г., OSIRIS-Rex ще прекара повече от една година в проучване на астероида преди приближаването си до повърхността му, за да вземе проба. Този непокътнат материал, образуван в зората на Слънчевата система, ще бъдат върнат на Земята през 2023 г., осигурявайки информация за произхода на Бену и нашият собствен произход.

Астероидът е относително голям, около 500 метра. По-малките от 200 м обекти се въртят твърде бързо, за да позволяват на космически кораб безопасно да кацне на тях. Само малко от астероидите от тази група са достатъчно големи, за да се даде възможност на посещение.

Бену е открит през 2013 г. в обсерваторията Сокоро в рамките на проекта LINEAR за търсене на астероиди. НАСА смята, че това е най-потенциално опасния за нашата планета обект - вероятността от попадение е 1:4000, като скоростта му ще достигне 12,86 км/сек. Това може да се случи в периода между 2169 и 2199 година. Силата на експлозията ще бъде 2700 мегатона в тротилов еквивалент.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !