НАСА пусна нова снимка на шестоъгълника на Сатурн

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 декември 2016 в 13:32 8010 0

Космическият кораб "Касини" предаде до Земята ново изображение на шестоъгълника на Сатурн, направено по време на началото на лятото на северния полюс на планетата. Снимката е публикувана на интернет страницата на НАСА.

На снимката се вижда известният хексагон на Сатурн, осветен от Слънцето. Планетата изглежда по-тъмна в областите, където нивото на облаците е по-ниско като вътрешността на шестоъгълника.

Апаратът "Касини" е заснел изображението на 9 септември с помощта на своята широкоъгълна камерата. В момента на заснемането е бил на разстояние 1,2 милиона километра от повърхността на планетата.

Източник: Cassini Imaging Team

Хексагонът на Сатурн е шестоъгълна облачен вихър около северния полюс на Сатурн, който не променя формата и размера си като други облаци във видимата атмосфера. Страните на шестоъгълника са около 13800 км, повече от диаметъра на Земята (около 12700 км). Той се върти с период от 10ч 39 мин 24 сек.

На Южния полюс на Сатурн няма шестоъгълник, според наблюденията на телескопа "Хъбъл", макар че и там има вихър, също като вихърът вътре в северния шестоъгълник.

Инфрачервена снимка - анимация на хестагона на Сатурн. Източник: Wikimedia Commons

Гигантският шестоъгълник е атмосферен феномен на планетата Сатурн и все още няма строго научно обяснение.

Една хипотеза, разработена в Оксфордския университет, твърди, че формата на шестоъгълник е заради разликата в скоростта на ветровете в атмосферата на Сатурн на тази географска ширина. Формите се образуват в зоната на турбулентния поток между две различни, въртящи се с различни скорости флуидни области.

Подобни правилни форми са създадени в лаборатория, като кръгъл резервоар с течност се върти с различни скорости в центъра и периферията. Най-честата форма, която се образува е шестоъгълник, но се срещат форми с от три до осем стени.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !