На 2 октомври 1971 е изпратено първото електронно писмо

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2022 в 00:00 25788 1

Рей Томлинсън.
Рей Томлинсън.

Първото истинско електронно писмо (имейл) е изпратено на днешната дата през 1971 г. от Рей Томлинсън (Ray Tomlinson) от компания Bolt, Beranek and Newman.

Рей се е занимавал с разработката на електронна поща за мрежата ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) - компютърна мрежа, създадена агенция на Министерството на отбраната за перспективни изследвания (ARPA) и която е прототип на интернет.

Имейлът не е запазен, но по спомените на Рей е бил някаква безсмислица, случаен набор от знаци, както пише самият той - нещо като "QWERTYUIOP". 

Между другото, първият имейл не се смятал нито от разработчиците, нито от клиентите, за нещо важно - ако можеха да видят какво ще се случи след 20-30 години! Обикновените, писани на ръка писма останаха в миналото - може би само за художествената литература или за крайно консервативни хора. Филателията и пощите западнаха.

Значението на писмото през 1971 г. се състояло в това, че Томлинсън е успял да изпрати имейл между два компютъра, свързани към една и съща мрежа. Преди това е имало успешни опити да се обменят имейли само от един и същ компютър (което, разбира се, не се брои). Интересен факт е, че Томлинсън е използвал за първи път символа "@".

Така символът "@" започва да шества по целия свят. Психолозите биха могли да напишат дисертации за манталитета на различните народи според начина, по който наричат този знак. Какво богатство от асоциации и метафори! Ние, българите го наричаме "маймунка", в Германия и Холандия - "опашка на маймуна", в Китай - "мишка", италианци и корейци - "охлюв", унгарците - "червей", норвежците - "свинска опашка", датчаните - "хобот на слон", турците - "ухо", руснаците - "куче", израелците - "щрудел", а чехи и словаци - "рулце". 

Рей Томлинсън умира през март 2016 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

02.10 2018 в 13:05

Томлисън няма как да използвал за първи път символа "@", защото за да го ползва през компютър трябва преди това някой да го е включил в кодовите таблици. А после да го сложи и на клавиатурата.

А как се е оказал на клавиатурата? Много просто - имало го е на клавиатурите на пишещите машини още преди 100 години.
https://www.google.com/search?q=typewriter+1900

А защо са го сложили върху пишещите машини? Много просто - защото се е появил още в средновековните ръкописи, включително българските.
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Simvolat-za-prav-pat-e-izpolzvan-v-balgarski-tekst-ot-14-vek_40171.html

Тая седмица главният редактор да събере преводачите и "авторите", и да им заповяда всеки ден да прочитат по 10 стари статии от Nauka.Offnews. Барем поне мъничко да се образоват, щото не за пръв път си противоречите.