06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 11 юни 1910 г. се ражда океанографът Жак-Ив Кусто (видео)

| На този ден 11 юни 108620

На днешната дата се ражда един истински гражданин на Световния океан - Жак-Ив Кусто - известен морски изследовател, изобретател, автор на много книги и филми океанските дълбини и член на Френската академия.

Носител е на две награди "Оскар" за документалните си филми.

Още от дете Жак-Ив Кусто е влюбен в морето и се научава да плува въпреки препоръката на семейния лекар, а 13 години за първи път взема в ръце любителска камера.

Завършва Френската морска академия, но корабите му се струват прекалено бавни и Кусто се прехвърля във Военноморската авиация. Автомобилната катастрофа слага кръст на военната му кариера, но така става изобретател: докато се възстановява от тежките си наранявания усъвършенства очилата за гмуркане до днешния им вид и форма, а по-късно създава и съвременния модел акваланг.

Легендата разказва, че през 1943 г. френският борец на Съпротивата Кусто е получил задачата да наблюдава движението на немските кораби. Да лежи на плажа в продължение на дни е подозрително. А да се скрие може само под водата. Така заедно с инженера Емил Ганян създават устройство за дишане под водата - аквалангът. Веднага след войната започват да го произвеждат и скоро става популярeн.

Кусто има още изобретения за изследването на океанските дълбини - „подводната чиния“ – представляваща малка, маневрена подводна лодка, няколко вида камери за подводно заснемане и други океаноложки принадлежности.

Подводната чиния на Кусто.

През 1950 г. превръща бракуван британски минен кораб в плаваща изследователска лаборатория. Нарича я „Калипсо“ и с нея Кусто и неговият екип извършват околосветски пътешествия, изследват морската флора и фауна, заснемат уникални кадри и видео. Кусто  създава първия неголям автономен апарат за изучаване на подводния свят и провежда редица експерименти.

През 1956 година Жак Ив Кусто заема поста директор на Океанографския институт и музея в Монако.

В началото на 60-те години на 20 век той провежда редица изследвания на континенталния шелф в подводни лаборатории. По време на експериментите, хората продължително време живеят и работят под водата на голяма дълбочина.

Кусто вдъхновява много хора със своите филми и книги. Още първата му книга „Светът на мълчанието“ има огромен успех, а филмовата й версия получава "Златна палмова клонка" от фестивала в Кан през 1957 г. и „Оскар“. Печели и втори „Оскар“ през 1960 г. за филма „Историята на една червена рибка“ заснет по негова книга. Кусто работи и като кинопродуцент и герой на телевизионни филми като документалният сериал „Подводният свят на Жак Кусто". Негови книги са: „Живото море“ (1963), „Делфини“ (1975), „Жак Кусто: светът на океана“ (1985).

Последните десетилетия от живота си капитан Кусто посвещава на борбата за опазване на околната среда. Накара много хора да разберат по-добре чувствителността на водните екосистеми.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.