02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 13 октомври 1821 г. е роден Рудолф Вирхов - създателят на клетъчната теория

| На този ден 13 октомври 193242
Снимка: dodd.cmcvellore.ac.in

Веднъж към великия немски учен Вирхов се приближава човек и му казва: "Г-н професор! Казаха ми, че сте груб, недодялан пън, но аз съм толкова заинтригуван от Вашите изследвания, че съм готов да бъда една малка тресчица до вас".

А изследванията на този "пън" наистина са интересни и многостранни.

Рудолф Вирхов (Rudolf Ludwig Carl Virchow) е един от основателите на клетъчната теория, която прави революция в медицината и я превръща в истинска научна дисциплина. Концепцията на Вирхов "клетката възниква само от клетка" слага точка на вековния спор за самозараждането на организмите. Патолог и анатом, Вирхов за първи път изясни същността на много заболявания и патологични процеси, установи строежа на много органи и тъкани на човешкото тяло. Като антрополог, Вирхов обясни анатомичните особености на расите.

Илюстрация към клетъчната теория на Вирхов

Покрай антропологията Вирхов започва да се занимава с археологията. Заедно с Шлиман прави разкопки на Троя, пътува до Египет, Нубия и Пелопонес, изследва мумии.

И това не е всичко - Вирхов проучва инфекциозните болести и допринася за преустройството за тогавашните болници и училища. И когато Вирхов осъзнава, по думите му, "лекарите са естествените защитници на бедните и голяма част от социалния въпрос е под тяхната юрисдикция", той влиза в политиката. Благодарение на Вирхов Берлин през втората половина на 19 век е много по-чист и благоустроен. 

Останали са много анекдоти за това, как Вирхов изпитва студенти. Веднъж той пита: "Към Вас се обръща пациент с болки в бъбреците. Какви са Вашите действия?". Студентът отговаря: "Първо ще му дам морфин да успокои болката". Вирхов: "И в каква дозировка?", студентът: "Половин грам". "И къде ще скриете трупа? "- делово пита Вирхов. 

На една от неговите лекции Вирхов демонстрира опит - маха част от мозъка на крастава жаба. Тялото на жабата потрепва, а студентите се разсмиват. Вирхов реагира веднага: "И така, господа, нашият експеримент блестящо потвърди, че малко мозък е нужен, за да се развесели цялата аудитория!"Рейтинг : -9426
13.10 2017 в 13:07 2
+ 0
- 0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%84_%D0%92%D0%B8%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2

"Рудолф Вирхов (на немски: Rudolf Ludwig Karl Virchow) е известен германски учен и политик от втората половина на 19. век, лекар, патологоанатом, хистолог, физиолог, основоположник на клетъчната теория в биологията и медицината, и теория на клетъчната патология в медицината. Известен и като археолог, антрополог и палеонтолог."
PetarD
Рейтинг : 11558
13.10 2016 в 19:25 1
+ 2
- 0
"На 13 октомври 1921 г. е роден Рудолф Вирхов - създателят на клетъчната теория"

Моля да отстраните крещящата грешка в заглавието.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.