10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 15 февруари, 1564 г., е роден Галилео Галилей

| На този ден 15 февруари 222790
Снимка: Wikimedia Commons

На 15 февруари, 1564 г. в Пиза, Италия, е роден Галилео Галилей - италиански енциклопедист и може да се каже, основоположник на научния метод.

Заслугите му към науката е трудно да се изброят - изобретава термометъра, открива четири спътника на Юпитер и планините на Луната, полага основите на съвременната механика.

Галилей е първият, на който му хрумва, че някое твърдение може да се провери опитно. Според легендата е хвърлял тела с различна маса от знаменитата наклонената кула в Пиза. Това може и да не е вярно, но в края на краищата той е установил, че телата падат с еднакво ускорение, независимо от теглото си, ако се пренебрегне съпротивлението на въздуха. Освен това, Галилей успява да обобщи резултатите от опитите си в математическа формула - така той определя пътя за развитие на модерната наука като комбинация от математика и експериментални доказателства. В една от своите книги той пише:

  • Законите на вселената са написани с езика на математиката и неговите букви са триъгълниците, кръговете и други геометрични фигури.
  • или една наука става наука, когато в нея влезе математиката.

Може да се каже, че Галилей въвежда научния метод за изучаване на света.

Галилей полага основите на динамиката, работи в областта на теорията на вероятностите, открива Закона за инерцията, закономерностите на движението на тяло по наклонена равнина, открива Закона за събиране на движенията (векторите), закон за периода на колебанията на махалото. Основотоложник на наблюдателната астрономия. Въпреки, че не е изобретил телескопа, Галилей влага много усилия в усъвършенстването на конструкцията му и го прави по-силен. 

Подкрепя и пропагандира хелиоцентричната система на Коперник, с което си навлича неприятности с католическата църква и в крайна сметка е изправен пред Инквизицията. През 1633 е принуден да се отрече от възгледите си и поставен под домашен арест. Въпреки това, той продължава изследванията си, дори и след като остава напълно сляп.

През последните години си Галилей живее под надзора на Инквизицията и умира през същата година, когато се ражда Нютон - сякаш щафетата се предава.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.