На 16 юли 1945 бе проведен първият опит с атомна бомба

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юли 2022 в 00:00 21314 1

 Експлозията на теста Тринити, 0.016 сек. след взрива, 16 юли 1945 г.  Най-високата точка на полукълбото е около 200 метра.

Кредит Wikimedia Commons

Експлозията на теста Тринити, 0.016 сек. след взрива, 16 юли 1945 г. Най-високата точка на полукълбото е около 200 метра.

В 5:30 сутринта на 16 юли, 1945, в авиобазата в Аламогордо в Ню Мексико избухна ярка светлина и се чу ужасна експлозия. Това бе първият тест на атомна бомба. Кодовото име на опита бе „Тринити“ (Trinity).

Военните разпращат прессъобщение, приготвено преди седмици:

"Аламогордо, Ню Мексико, 16 юли
Командващият офицер на военновъздушната база Аламогордо направи следното изявление днес: "получени са няколко запитвания относно тежката експлозия, която стана в авиобаза Аламогордо тази сутрин. Експлоадира отдалечено разположен склад за боеприпаси, съдържащ значително количество експлозиви и пиротехнически средства. Няма човешки жертви или наранявания, а материалните щети извън склада за експлозиви са незначителни. Метеорологичните условия, влияещи на съдържанието на експлодиралите газови контейнери може да наложат армията да евакуира временно няколко цивилни от домовете им" .

Подготвени са четири варианта, които обхващат резултати, вариращи от успешен тест (този, който е използван) до катастрофални сценарии, включващи сериозно увреждане на околните общини, евакуация на жителите в района, както и имената на загиналите.

Експлозията на Тринити, 0.016 сек. след взрива, 16 юли 1945 г. Най-високата точка на полукълбото е около 200 метра. Wikimedia Commons

Вестникарска статия в El Paso Herald-Post, публикувана в същия ден, пише, че "взривът е видян и почувстван в район, простиращ се от Ел Пасо до Силвър сити, Галъп, Сокоро и Албакърки".

Асошиейтед прес цитира осляпяла жена на 240 км от инцидента "Каква е тази ярка светлина?" 

Изпробваното устройство е плутониево, от имплозивен тип, същото като това, пуснато по-късно над Нагасаки в Япония. Бомбата е сглобена на върха на 20-метрова стоманена кула. Експлозията е с мощност 20 килотона тротилов еквивалент.

Това е бил първият тест на атомна бомба в САЩ в рамките на свръхсекретния проект "Манхатън". Той е успешно завършен - човечеството е пуснало на воля нова сила, която не може да се сравни с нищо познато дотогава.

Откриването и обуздаването на ядрената енергия отбеляза нов етап в историята на цивилизацията.

Събитието е изглеждало така:


По онова време се е знаело много малко за въздействието на радиацията върху живите организми и околната среда. Но са се трупали знания в "най-добрите" традиции на човешката история: изпитанията са били провеждани върху себеподобните.

Започва дългогодишен период на ядрени опити, официално приключили едва през 1998 година. През това време на планетата са взривени над 2000 ядрени бойни глави. Смята се, че заради тях естественият радиационен фон на Земята се е увеличил средно 2-3 пъти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!