На 24 юни 1893 г. Фритьоф Нансен се отправя към Северния полюс

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юни 2022 в 00:00 12873 0

Кредит Fram museum

"Фарм" в леда.

На този ден от норвежката столица Осло отплава на първата си експедиция кораб, наречен "Фрам", което означава "Напред". На борда на кораба се намира неговият създател - изследовател и учен Фритьоф Нансен, 13 члена на екипажа, както и провизии за пет години и гориво за осем.

"Фрам" се отправи към Новосибирските острови, за да може там да замръзне в ледовете и да дрейфва с тях към Северния полюс, а оттам - към Гренландия.

Но не всичко се случва така, както бе планирано. Когато Нансен осъзнава, че "Фрам" няма да се доближи до Северния полюс, както очакваше, той и Йялмар Йохансен напускат кораба на 14 март 1895 г. и тръгват с три шейни, теглени от кучета, в дръзък опит да достигнат полюса по леда.

Но ледът е в непрекъснато движение и а геофрафска ширина 86 градуса и 14 минути са принудени да спрат. След това тръгват към Земята на Франц Йозеф, където си построяват груба колиба, в която прекарват зимата.

Нансън и Йохансон в двата завързани заедно каяци. Кредит: Fram museum

През май 1896 г. напускат убежището си и с каяците потеглят, достигайки до нос Флора. Там, по едно забележително съвпадение, се срещат с британския изследовател Джаксън, който ги откарва обратно в Норвегия на борда на кораба си.

Разказът на Нансен за пътешествието му с неговия спътник през ледената пустош, е един от най-драматичните разкази в аналите на полярните изследвания.

Невероятната среща на Нансен с Джаксън на нос Флора. Кредит: Fram museum

"Фрам", заедно с останалата част от екипажа, продължава да се носи на запад по 85-ия паралел чак до февруари 1896 г., когато леденият поток го обръща на юг. По време на дългия дрейф в Северния ледовит океан корабът е подложен на огромни напрежения и натиск от огромните блокове олед.

През януари 1895 г. ситуацията става толкова критична, че провизиите и оборудването се налага бързо да се изнесат на лед и екипажът да се откаже от кораба. Но вярата на Нансен в конструирания от него кораб се оказа оправдана и "Фрам" постепенно се издига нагоре от разрушителната хватка на леда.

Корабът се измъква от леда и пристига в Норвегия малко след Нансен . На 9 септември "Фрам" се завръща триумфално в пристанище, Осло, като донася със себе си съкровище от ценни научни материали от райони на Земята, които никога не са били посещавани от хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !