05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 24 ноември 1859 Чарлз Дарвин публикува "Произход на видовете"

| На този ден 24 ноември 201143

Книгата, която е излязла на днешната дата през 1859 е една от най-важните в историята на науката и най-влиятелният труд в биологията.

Пълното й име е "On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life".

Първото издание от 1250 копия се разпродава само за един ден, но предизвиква буря от негодувание. Един от приятелите на Дарвин се обидил така, че изпратил на учения писмо, подписано "Ваш бивш приятел, а сега потомък на маймуна". "Никой никому не е така задължен, както маймуните на Дарвин" - се шегувал сатирикът Дон Аминадо. Дълги години хумористите се упражняват по темата, но това не ѝ пречи да бъде научна.

В този фундаментален научен труд Дарвин представя дълга верига от аргументи в полза на своята теория. Според нея, една група от организми (наричана днес популация) постепенно се развива (еволюира) чрез естествен подбор.

Този процес за първи път е представен в тази книга пред широката общественост.

Дарвин показва подробно научните доказателства, събрани по време на посещението си в Южна Америка, на островите Галапагос и в Австралия на борда на кораба "Бийгъл" от 1831 до 1836 г.


+ 14
- 2
Айдее, налазиха креационистите. По някаква причина са се съсредоточили върху Дарвин, при положение че той е е направил само едно от цяла поредица големи открития, намаляващи ролята на Сътворението за съвременния свят.

@Веломастер: Науката нищо не ЗНАЕ. ЗНАЯТ вярващите. Науката предполага, понякога обосновано.
Веломастер 25.11 2015 в 09:33 2
+ 4
- 26
Книгата става основа на расизма и атеизма.Днес науката знае че макроеволюцията е невъзможен процес.Но правителствата имат полза да манипулират хората!
Игор 24.11 2015 в 19:05 1
+ 0
- 11
Ако мислити че Дарвин е правилен, тогава недейте да пишете 24 ноември 1859.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.