На 26 септември 1849 г. е роден физиологът Павлов

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2022 в 00:00 14406 0

Иван Павлов е роден на 26 септември 1849 в град Рязан.

Син и внук на свещеници, той също влиза в семинария, но през последната година прочита една книга, посветена на физиологията. Книгата преобръща живота му: постъпва в Санкт-Петербургския университет и се посвещава на науката. Той всъщност създава физиологията на храносмилането и получава за това изследване Нобелова награда и става първият руснак, лауреат на тази награда. Изследването на храносмилането го довежда до идеята за условните рефлекси, а те, от своя страна, до изучаването на висшата нервна дейност.

Павлов разказва: "От капката слюнка на кучето, ние в крайна сметка проникнахме в мъките на човешкото съзнание". Изследванията на Павлов в областта на висшата нервна дейност силно повлияха на развитието на физиологията, психологията, медицината и педагогиката.

Павлов не приема Октомврийската революция и осъжда експеримента на болшевиките казва, че на такъв експеримент не би подложил и куче.

Въпреки че шведите канят Павлов в Стокхолм, предлагайки да изградят заради него научен институт, той не напуска Русия.
Но не се примирил и пишел писма до ръководството на страната срещу настъплението на насилието."Насилието е нож с две остриета. Чрез потискане на инстинкта за свобода ... терор, а и придружено с глад ... се внушава на обществото условен рефлекс на робско покорство ... ".

А "кучето на Павлов" е не по-малко известно от "котката на Шрьодингер".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !