На 28 април 1947 г. Тур Хейердал отплава на "Кон-Тики"

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 април 2022 в 00:00 20999 2

На 28 април 1947 г. от перуанското пристанище Каляо отплава странно плавателно средство. На сал с площ около 100 квадратни метра, построен по древен перуански образец, се натоварват 6 души и всичко необходимо за дълго пътешествие.

Екипът се оглавява от норвежеца Тур Хейердал, салът се нарича "Кон-Тики", което е името на легендарния герой на много полинезийски сказания. Според тези легенди Кон-Тики е доплавал от изток с група хора, които основават селища на островите в Полинезия и създават местната култура.

Салът се състои от 9 леко балсови дървени трупи с дължина от 10 до 14 метра с оформен остър нос. Кон-Тики е оборудван с правоъгълно платно и гребло на кърмата и въобще напълно съответства конструкцията на саловете, с които инките са извършвали, според  документите, океански пътешествия до 50 морски мили.


Пътуването, което се предприема, е наистина далечно. Хейердал има за цел да докаже със своя пример, че дори в древни времена хората са били способни да стигнат от Америка в Полинезия. 

Единственото съвременно оборудване, с което разполага експедицията, е тяхното радио, чрез което поддържат връзка със света.

Това намерение ужаси министъра на корабоплаването на Перу и той изисква Хейердал да подпише документ, освобождаващ властите на страната от всякаква отговорност за съдбата на моряците.

Но нищо лошо не се случва с тях. След 101 дни, изминавайки около осем хиляди километра, Тур Хейердал и неговите другари достигат до островите Туамоту, с което доказват своята хипотеза.

Като истински потомък на викингите, Тур Хейердал обича да плава по моретата и да доказва подобни хипотези.

И след Кон-Тики поема по други на екзотични маршрути с други необичайни кораби.

Кон-Тики сега е в музея, специално построен за него в Осло.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

29.04 2018 в 18:36

Какво нещо е била науката едно време. Имаш теза - доказваш я на свой гръб. И най-често - на свои разноски.

7910

1

Beny Hill

29.04 2018 в 00:53

Тур Хейердал акустира на остров Рароя, а нататък всичко е ясно, ако сте чели книгата му.