На днешната дата е роден създателят на теста Васерман

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 февруари 2023 в 00:00 13463 0

Август фон Васерман

Кредит Wikimedia Commons

Август фон Васерман

На 21 февруари 1866 година в Бамберг, Бавария, е роден германският бактериолог от еврейски произход Август фон Васерман, чието откритие  на универсален кръвен серумен тест за сифилис помогна да се разширят основните принципи на диагностичната имунология.

"Васермановата реакция", в комбинация с други диагностични процедури, все още се използва като надежден индикатор за ранно откриване на заболяването.

Август фон Васерман учи медицина в университетите в Ерланген, Виена и Мюнхен. Дипломира се в Страсбург и работи под ръководството на Робърт Кох в Института по инфекциозни болести в Берлин. От 1913 г. е директор на Института за експериментална терапия в Берлин.

Васермановата реакция е биологична реакция, чрез която с помощта на няколко капки кръв може да се установи присъствието или отсъствието на сифилитични бацили в организма, от който е взета кръвта.

Положителна реакция на теста на Васерман при изследване на кръвта или гръбначномозъчната течност на пациент показва наличието на антитела, образувани в резултат на инфекция със сифилис преди да се наблюдават симптоми на заболяването.

Няколко други заболявания (като проказа) също понякога предизвикват положителна реакция на Васерман. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !