04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тази дата Мейфлауър отпътува от Англия към Новия свят

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 септември 2022 в 00:00 73220
Мейфлауър в пристанището на Плимът. Снимка: Public domain/ William Halsall, 1882 at Pilgrim Hall Museum, Plymouth, Massachusetts, USA

На 16 септември 1620 г. корабът Мейфлауър отплава към Новия свят от Плимът, Англия, със 102 пасажери на борда. Корабът се отправя към Вирджиния, където колонизаторите - половината религиозни отцепници и половината предприемачи - са натоварени със задачата да установят колония под британската корона.

Но бурното време и навигационни грешки отклоняват Мейфлауър от курса и на 21 ноември "пилигримите" достигат до Масачузетс, където основават първото постоянно европейско селище в Ню Ингланд (Нова Англия) в края на декември. 

Тридесет и пет от пилигримите са членове на радикалната Английска сепаратистка църква, които пътуват към Америка, за да избягат от юрисдикцията на Английската църква, която смятат за покварена. Заедно със 70 предприемачи от Лондонската стокова компания те се отправят на презокеанското плаване. През август 1620 г. Мейфлауър тръгва от Саутхемптън заедно с друг малък кораб - Спийдуел, но той се оказва ненадежден и двата се връщат в пристанището. На 16 септември Мейфлауър се отправя към Америка сам. 

При трудното си плаване през Атлантическия океан заради бури и неспокойно море корабът е отклонен на повече от 800 километра от курса си. По време на плаването колонизаторите създават и подписват споразумението Мейфлауър, на основата на гражданско съгласие. Тъй като споразумението установява реда и управление на мнозинството, то е считано за важен предшественик на американската демокрация. 

След 66 дни плаване корабът заобикаля Кейп Код и акостира в съвременния Провинстаун, Масачузетс. След пристигането част заселниците търсят подходящо място за основаване на колонията и в средата на декември се установяват на място до залива на Кейп Код, което наричат Плимът. 

Заселниците преживяват тежка зима и през първата година на живота им в новата колония, половината от колонизаторите умират. На следващата година състоянието им се подобрява и събират богата реколта. Колонията сключва и споразумения с повечето местни индиански племена, стабилизира се, и нови колонизатори са привлечени към селището. В средата на 1640-те години населението на Плимът е около 3 000 души, но дотогава вече е засенчена от по-голямата колония в залива на Масачузетс, основана от пуританите през 1629 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.