На тази дата Мейфлауър отпътува от Англия към Новия свят

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 септември 2022 в 00:00 7581 0

Кредит Public domain/ William Halsall, 1882 at Pilgrim Hall Museum, Plymouth, Massachusetts, USA

Мейфлауър в пристанището на Плимът.

На 16 септември 1620 г. корабът Мейфлауър отплава към Новия свят от Плимът, Англия, със 102 пасажери на борда. Корабът се отправя към Вирджиния, където колонизаторите - половината религиозни отцепници и половината предприемачи - са натоварени със задачата да установят колония под британската корона.

Но бурното време и навигационни грешки отклоняват Мейфлауър от курса и на 21 ноември "пилигримите" достигат до Масачузетс, където основават първото постоянно европейско селище в Ню Ингланд (Нова Англия) в края на декември. 

Тридесет и пет от пилигримите са членове на радикалната Английска сепаратистка църква, които пътуват към Америка, за да избягат от юрисдикцията на Английската църква, която смятат за покварена. Заедно със 70 предприемачи от Лондонската стокова компания те се отправят на презокеанското плаване. През август 1620 г. Мейфлауър тръгва от Саутхемптън заедно с друг малък кораб - Спийдуел, но той се оказва ненадежден и двата се връщат в пристанището. На 16 септември Мейфлауър се отправя към Америка сам. 

При трудното си плаване през Атлантическия океан заради бури и неспокойно море корабът е отклонен на повече от 800 километра от курса си. По време на плаването колонизаторите създават и подписват споразумението Мейфлауър, на основата на гражданско съгласие. Тъй като споразумението установява реда и управление на мнозинството, то е считано за важен предшественик на американската демокрация. 

След 66 дни плаване корабът заобикаля Кейп Код и акостира в съвременния Провинстаун, Масачузетс. След пристигането част заселниците търсят подходящо място за основаване на колонията и в средата на декември се установяват на място до залива на Кейп Код, което наричат Плимът. 

Заселниците преживяват тежка зима и през първата година на живота им в новата колония, половината от колонизаторите умират. На следващата година състоянието им се подобрява и събират богата реколта. Колонията сключва и споразумения с повечето местни индиански племена, стабилизира се, и нови колонизатори са привлечени към селището. В средата на 1640-те години населението на Плимът е около 3 000 души, но дотогава вече е засенчена от по-голямата колония в залива на Масачузетс, основана от пуританите през 1629 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !