На тази дата за първи път жена получи престижната награда за математика Абел

Ваня Милева Последна промяна на 19 март 2022 в 00:00 7262 0

На 19 март 2019 г. Норвежката академия за наука и литература обяви присъждането на наградата Абел на американския математик Карън Кескула Уленбек (Karen Keskulla Uhlenbeck).

Тя стана първата жена, удостоена с такава награда от началото й през 2003 г. Тя се счита за престижна като математически аналог на Нобелова награда. Заедно с нея Уленбек получава и 6 милиона норвежки крони (около 700 000 американски долара). Това е признание за широкообхватната й работа в областта на калибровъчната теория и геометричния анализ, които имат важна роля както в математиката, така и във физиката.

Калибровъчната теория се прилага в голяма част от съвременната теоретична физика и е неразделна част от най-съвременните изследвания в областта на физиката на частиците, Общата теория на относителността и теорията на струните. Работата й поставя основите на един от основните етапи на физиката на 20-ти век, обединяването на две от четирите основни природни сили: електромагнетизма и слабата ядрена сила.

„Светият Граал във физиката винаги е бил обединение на силите“, коментира Джим Ал-Халили (Jim Al-Khalili) от Университета в Съри, Великобритания, който изнесе реч за наградената работа на Уленбек. „Тя има голям принос към математиката, който ни позволи да напреднем значително по този път”, коментира NewScientist.

Важен принос представлява и работата й върху вариационното смятане, изучаването на това как малките промени в едно количество могат да помогнат да се намери минималната или максималната стойност на други количества. Един пример за това са издуващите се мехурчета, които винаги коригират формата си така, че повърхността им да бъде сведена до минимум. Прогнозирането на сравними структури в по-високите измерения е огромно предизвикателство, но работата на Уленбек значително помогна и тук.

Карън Кескула Уленбек спечели наградата Абел за фундаменталното си въздействие на работата си върху анализа, геометрията и математическата физика.

Уленбек винаги е проправяла пътя за жените в математиката. Пленарната й лекция на Международния конгрес на математиците през 1990 г. бе първата, прочетена от жена след времето на Еми Ньотер през 1932 година.

Когато бе наградена с наградата на Американското математическо общество Стийл за приноса към научните изследвания през 2007 г., тя обвини културата на математическата общност в пренебрежение към жените. В самоунищожително обобщение на наградената й работа, тя заяви, че „промяната на културата е важна задача в сравнение с другите дребни постижения, които споменах”.

„Мисля, че нейният принос надхвърля само работата й по математика“, казва Ал-Халили.

Наградата Абел започва да се връчва от 2003 г. традиционно от краля на Норвегия на математик, който има извънредни приноси в тази област. Сред лауреатите на наградата са Андрю Уайлс за доказателството на последната теорема на Ферма и създателят на теорията на игрите Джон Наш, прочут от филма „Красив ум“.

Повече за откритията на Уленбек може да научите в "Какво откри първата жена, носител на математическия Нобел, наградата Абел".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !