На живо опитът на ракетата на SpaceX да кацне върху морска платформа (стрийм)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 12:09 7592 0

Компанията SpaceX е готова днес, 17 януари, за друг исторически подвиг - да приземи своята ракета за многократна употреба Falcon 9 на малка платформа в морето, след като изведе на орбита океанографския сателит Jason-3. 

Изстрелването ще стане от космодрума на военновъздушната база Ванденберг в Калифорния и е насочено за 17 януари 13:42:18 EST (20:42 българско време). Ако е необходимо, има резервна възможност за изстрелване в понеделник, 18 януари в 13:31:04 EST, съобщи НАСА.

Събитието може да наблюдавате онлайн по NASA TV от 19:00 българско време тук.

Завръщането в океана

Частната компания SpaceX влезе в историята миналия месец с кацането на Falcon 9 на сушата в Кейп Канаверал, но опитите й да го приземи в морето досега не бяха успешни. 

Фактът, че SpaceX не успяха да доведат вертикално ракетата надолу на малката платформа не е изненадващ все пак. За да може Falcon 9 да кацне така, че да може да бъде използвана отново за друго космическо приключение, трябва да бъде добре стабилизирана и значително да намали скоростта си. Инженерите на компанията казват, че това е равносилно "да балансираш с дръжка на метла в ръка посред буря".

Кацането на твърда земя, което инженерите на компанията доказаха, че владеят през декември, не винаги ще бъде опция за ракетата. Както заяви главният изпълнителен директор Илон Мъск, вариантът за кацане върху морска платформа пести много гориво и е необходим за бъдещите мисии.

Ето защо фирмата ще се опита отново да приземи първата степен на ракетата на космодрум върху автономна морска платформа, който е 90/50м. SpaceX определя шансовете си за успех на "може би 50% в най-добрия случай".

Falcon 9 ще се издигне нагоре със скорост 1300м/сек. След това инженерите ще запалят отново двигатели Merlin 1D на първата степен, за да се стабилизира и снижи.

Ето какво е описанието от SpaceX:

"Нещата се усложняват допълнително, тъй като мястото за кацане е ограничено по размер и не е напълно неподвижно. Платформата за кацане на автономния безпилотен кораб е 300 на 100 фута (90/30м), с крила, които се простират на 170 фута ширина (50м). Макар, че може да звучи огромно, за Falcon 9, чиято първа степен идва от космоса, това изглежда много малко. Краката на първата степен на Falcon 9 са около 70 фута (20м) и макар платформата да е оборудвана с мощни тласкачи, които да й помогнат да остане на едно място, тя всъщност не е закотвена, така че намирането на целевата точка става особено трудно. По време на предишните опити очаквахме само точност на кацане в рамките на 10 км. За този опит ще се стремим към кацане с точност до 10 метра."

Втора употреба

Прозорецът за първото изстрелване на спътника Jason-3 и ракетата на SpaceX за многократна употреба е в неделя от 13:42 ET (20:42 бълг. време), с резервна възможност в понеделник в 13:31 ET (20:31).

В същото време SpaceX все още анализира състоянието на ракетата, която успя да върне на 21 декември в Кейп Канаверал. Мъск туитна, че проверката показва, че ракетата изглежда добре, но за един от двигателите има колебания в тягата.

Тази ракета няма да лети отново, SpaceX планира да я запази за идните поколения. Но крайната цел на компанията е да има ракети, които да могат да излитат отново и отново в рамките на няколко дни след завръщането си, което значително да намали разходите.

Jason-3

Изстрелването е част от международна мисия на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), НАСА, Френската космическа агенция CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) и EUMETSAT (Европейска организация за разработване на метеорологични спътници), с цел да се извършат измервания върху топографията на океана. Целта на Jason-3 е да следи океанската повърхност за циклони, като изпраща информация с прогнози за времето обратно на Земята. Неговите данни ще послужат също за изследване на изменението на климата, риболова, океанската циркулация и въздействието на човека.

В навечерието на старта, стана известно, че апаратът ще достигне определената си орбита след около 17 дни. Мисията му ще продължи 6 месеца. След изтичането на срока Jason-3 ще бъде изведен на спомагателна орбита, където ще продължи да функционира до пълната му дезактивация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !