04 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Над 80% от пациентите с COVID-19 имат дефицит на витамин D

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 октомври 2020 в 08:41 82220
Кредит: Unsplash / CC0 Public Domain

Над 80% от 200 пациенти с COVID-19 в болница в Испания имат дефицит на витамин D, според ново проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Витамин D е хормон, който бъбреците произвеждат, който контролира концентрацията на калций в кръвта и влияе върху имунната система. Недостигът на витамин D е свързан с различни здравословни проблеми, въпреки че все още се провеждат изследвания защо хормонът влияе върху други системи на тялото. Много проучвания посочват благоприятния ефект на витамин D върху имунната система, особено по отношение на защитата срещу инфекции.

„Един от подходите е да се идентифицира и лекува дефицит на витамин D, особено при лица с висок риск като възрастни хора, пациенти със съпътстващи заболявания и жители на домове за възрастни хора, които са основната целева популация за COVID-19“, обяснява съавторът на изследването д-р Хосе Л. Хернандес (José L. Hernández) от Университета на Кантабрия в Сантандер, Испания. "Лечението с витамин D трябва да се препоръчва при пациенти с COVID-19 с ниски нива на витамин D в кръвта, тъй като този подход може да има благоприятни ефекти както върху мускулно-скелетната, така и върху имунната система".

Изследователите установяват, че 80% от 216 пациенти с COVID-19 в болницата Universitario Marqués de Valdecilla имат дефицит на витамин D, а мъжете имат по-ниски нива на витамин D от жените. Пациентите с COVID-19 с по-ниски нива на витамин D също са имали повишени серумни нива на възпалителни маркери като феритин и D-димер.

Справка: José L Hernández et al. Vitamin D Status in Hospitalized Patients With SARS-CoV-2 Infection. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 27 October 2020 DOI: doi.org/10.1210/clinem/dgaa733

Източник: Study finds over 80% of COVID-19 patients have vitamin D deficiency, The Endocrine Society


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.