Наднорменото тегло на министрите показва скрита корупция

Ваня Милева Последна промяна на 28 юли 2020 в 12:51 5292 0

Кадър от филма "Тримата шишковци" (Ленфильм, 1966 г)

С помощта на невронна мрежа се показа, че колкото по-високо е нивото на корупция в дадена държава, толкова по-висок е индексът на телесна маса на членовете на нейното правителство.

Измерването на нивото на корупция е сложна задача дори и само заради това, че участниците в подобни схеми се стараят да скрият това, което правят. В някои страни, където корупцията е завзела целия държавен апарат, да се направи това е особено трудно. Но социологът Павло Блаватски (Pavlo Blavatskyy) от Бизнес школата в Монпелие откри показател, който трудно може да се скрие - излишното тегло на самите носители на корупцията.

Проучването е публикувано в статия в журнала Economics of Transition and Institutional Change.

За своето изследване Блаватски програмира и обучи невронна мрежа да оценява индекса на телесна маса на човек по фотография, а след това й показва снимките на 299 министри от 15 съвременни държави, бивши републики на СССР. Получените цифри изследователят съпоставя с пет различни оценки на нивото на усещане на корупцията в тези страни включително с данни от Transparency International и Световната банка.

По вертикалната ос е нивото на усещане на корупцията по данни от 2017 година по хоризонталната е средната оценка на стойността на индекса на телесна маса на членовете на правителството. Кредит: Blavatskyy, 2020

Най-малък индекс на телесна маса показват членовете на правителствата на Естония, Латвия и Грузия, страни, в които нивото на корупция се счита за най-малко от всички други постсъветски държави.

В противоположния край са страни като Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан, чиито министри се отличават с висок индекс на телесна маса.

"Медианният индекс на телесна маса на министрите високо корелира с всички 5 признати индикатори на усещането за корупция", пише Блаватски. 

Скритата политическа корупция става видима в буквалния смисъл на снимките на висши политически фигури.

Знакова е историята с Армения, на която обръща внимание авторът на проучването. След смяната на правителството на Сержа Саргсян с по-"строения" кабинет на  Пашинян през 2018 година индексът на корупция в тази страна показва съществено снижение.

Справка: Obesity of politicians and corruption in post‐Soviet countries, Pavlo Blavatskyy
First published: 18 July 2020 https://doi.org/10.1111/ecot.12259

Източник: Избыточный вес министров позволяет обнаружить скрытую коррупцию, Naked-science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !