23 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Най-големият жив организъм на Земята е ... гъба с тегло 440 тона (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 октомври 2018 в 10:40 145360
Гъбата Armillaria gallica от Кристалните водопади е най-големия организъм. Снимка: Wikimedia Commons

Синият кит се смята за най-голямото животно, някога живяло, превъзхождайки дори най-големите динозаври.

Но се оказва, че най-големите организми на Земята не са в океаните, а под краката ни.

По тегло и площ гъбите от рода Armillaria (пънчушки) превъзхождат китовете многократно. Сега, както съобщава Матю Тауб (Matthew Taub) от Atlas Obscura, цитиран от Smithsonian magazine, нов анализ на голяма колония гъби в северната част на щата Мичиган показва, че масивната гъба е много по-голяма и много по-стара, отколкото първоначално смятаха изследователите.

Преди около 25 години изследователите откриха, че една гъба Armillaria gallica близо до "Кристалните водопади"  (Crystal Falls), Мичиган, обхваща около 370 декара, тежи 110 тона и е на около 1500 години, поставяйки нов рекорд за най-големия организъм по онова време.

За да се потвърди новия рекорд в проучването, публикувано в сайта за препринти bioRxiv, Джеймс Андерсън (James Anderson), биолог от Университета в Торонто и един от първите откриватели на гъбата, се завърна на мястото и взе 245 проби от гъбата и изследва нейния геном.

Екипът потвърди, че всъщност гъбата е единен организъм.

ДНК-то също така показва много бавна степен на мутация, което означава, че гъбата не се развива много бързо. Посещението също така накара екипа да преразгледа възрастта на гъбата като определи, че тя на 2500 години и че е  четири пъти по-масивна от първоначалните оценки или около 440 тона, еквивалентни на три сини кита.

Как може една гъба да бъде толкова голяма?

Това, което смятаме за гъби, са само плодните тела на организъма. Основната част от гъбата е масивна подземна мрежа, наречена мицел.

В зависимост от вида, тези израстъци могат да се хранят с разложена растителна материя или дървесина. В случая на огромните гъби пънчушки, те имат особено дебели черни израстъци, наречени ризоморфи, съобщава Сара Джанг (Sarah Zhang) в The Atlantic. Ризоморфите могат да превземат декар по декар в търсене на дървесина за храна.

Докато други гъби предпочитат вече разлагаща се дървесина, гъбата пънчушка вреди на живите дървета, често ги убива за няколко десетилетия, след което продължава да ги яде, вечер мъртви. Белег, че под краката ни е възможно да се намери подземна маса от тази гъба, е горичката от умиращи дървета над нея.

Гъбата Armillaria gallica от Кристалните водопади показва, че тези организми могат да достигнат огромни размери.

Но скоро този рекорд ще бъде засенчен от друга гъба Armillaria, открити в Сините планини на Източен Орегон, която обхваща три квадратни мили (7.77 квадратни километра) и може да е на над 8000 години, според текущо изследване за най-големите гъби.

Размерът и огромната площ на тези гъби под земята е трудно да си представим.

"Пожелавам си всички субстрати [почва, дървета и друга материя, където растат гъбите] да станат прозрачни за пет минути, така че мога да видя къде се намират и какво правят", разказва Андерсън. "Ще научим толкова много за тези пет минути".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.