Най-мащабното проучване на влиянието на физическата дистанция и защитата на лицето върху разпространението на Covid-19

Ваня Милева Последна промяна на 03 юни 2020 в 00:00 6142 0

Pixabay

Нов изчерпателен анализ показа доколко физическото дистанциране, маските и защита на очите могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV-2, вируса, който причинява Covid-19, както и други вируси, пренасяни по въздуха, като тези, отговорни за SARS и MERS.

Публикувано в The Lancet, изследването разкрива, че запазването на физическо разстояние от поне 1 метър от други хора намалява шанса за предаване до 2,6% срещу 12,8% на дистанция по-малка от един метър от заразен човек. Дистанция от 2 метра го намалява наполовина. Използването на маски за лице намалява риска до 3,1 процента, а използването на защита за очите, като очила или шлемове, го намалява до 5,5 процента.

Комбинацията от тези мерки може драстично да намали вероятността от предаване между хората, но изследователите ясно заявяват, че дори правилното използване на тези методи заедно не предлага пълна защита. Поради тази причина тези подходи трябва да се извършват заедно с други защитни мерки, като измиване на ръцете, тъй като хигиената на ръцете е ключова за спиране на предаването.

Работата анализира данни от 172 проучвания, проведени в 16 държави, въз основа на предаването на вирусите SARS, MERS и на Covid-19, както и 44 сравнителни проучвания в здравни и нездравни заведения.

„Нашите открития са първите, които синтезират цялата пряка информация за COVID-19, SARS и MERS, и предоставят най-добрите налични доказателства за оптималното използване на тези често срещани и прости мерки, за да помогнат за „изравняване на кривата“ и информиране на усилията за предотвратяване на пандемията", заявява за ЕurekАlert съавторът проф. Холгер Шунеман (Holger Schünemann) от Университета Макмастър в Канада. „Правителствата и организациите в областта на общественото здравеопазване могат да използват нашите резултати, за да дадат ясни съвети на общността и здравните работници относно тези защитни мерки за намаляване на риска от инфекцияи“.

Екипът подчертава, че все още има несигурност в начина на предаване на SARS-CoV-2 и като се има предвид, че пандемията е още в ход, настоящите проучвания за болестта са засегнати от тези неизвестни.

Над 6,3 милиона души по целия свят са били заразени с Covid-19 досега, а пандемията е отнела живота на над 375 000 души.

Инфографика, която обяснява резултатите от изследването.

Справка: Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis, Derek K Chu, MD; Prof Elie A Akl, MD; Stephanie Duda, MSc; Karla Solo, MSc; Sally Yaacoub, MPH; Prof Holger J Schünemann, MD et al.
Published:June 01, 2020 DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31142-9

Източник: Physical Distancing And Face Masks Dramatically Cut The Risk Of Catching Covid-19, Huge Review Finds, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !