Най-високото вълнение в света е регистрирано в Северния Атлантик (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 декември 2016 в 14:34 32216 1

Най-високата вълна е определена от експертна комисия по данни на шамандура в Северния Атлантически океан, съобщи Световната метеорологична организация (World Meteorological Organization - WMO). 

Вълна с височина 19 метра (62.3 фута) се е издигнала между Исландия и Великобритания до крайбрежието на Хебридските острови (приблизително 59°N, 11°W). Причината за огромните вълни е станал много силен студен фронт с ветрове със скорост 80 км/ч на 4 февруари 2013 година.

Комисия на WMO "Комитет за екстремни оценки на климатологията" я класифицира като "най-голямата значима височина на вълна, измерена чрез буй". Комитетът се състои от учени от Великобритания, Канада, Съединените американски щати и Испания.

Шамандурата (K5), който записва вълната е част от мрежата от морски автоматични метеорологични станции на метеослужбата на Великобритания. Привързани и плаващи шамандури формират съществена част от широка международна мрежа, координирана от WMO и нейните партньори. Те се допълват измерванията от кораба и сателитни наблюдения, които прогнозират метеорологичните опасности в открито море.

Световната метеорологична организация добавя, че предишният рекорд принадлежи на вълна с височина 18.275 метра (60 фута) от декември 2007 година. Тя също се е формирала в Северния Атлантик. 

Oбаче нито еднa от тези вълни не е високa като вълната, забелязана от кораб в Северния Атлантически океан през 2002 година. Гигантската вълна е достигнала височина 29 метра. Въпреки това, тази вълна е не регистрирана.

През 2014 година шамандура M4 близо до брега на ирландския град Донегол е регистрирала височина на вълната 23,4 метра, но Световната метеорологична организация заяви, че новият запис се основава на "експоненциална височина на вълната", което изисква определени методи на измерване и наблюдателни периоди.

Буй K5 е една от морските метеорологични автоматични станции на Великобритания. Той се намира в Северния Атлантически океан до Външните Хебридски острови.

Гигантските вълни се формират в областта на Северния Атлантически океан, която се простира от Гранд Нюфаундленд в Канада до района южно от Исландия и западно от Великобритания. През зимата циркулацията на ветровете и областите на ниско налягане създават екстратропически бури (extra-tropical storms), понякога наричани "бомби".
Височината на вълната се измерва от гребена на едната до основата на следващата вълна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.12 2016 в 00:41

И във Флота не е лесно...