02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Намериха нефритено съкровище на маите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 юни 2017 в 07:29 55470
Снимка: Takeshi Inomata / Antiquity

Откриха полирани предмети, направени от нефрит и серпентин, датиращи от около 1000 до 450 г. пр. н. е. Артефактите са продълговати длета, но се смята, че са били използвани при публични церемонии, съобщава IBTimes.

Ранният етап от цивилизацията на маите е относително слабо изучен от учените. Много от археологическите останки от това време са погребани под такива от по-късните периоди на маите и от съвременното развитие. Затова и това рядко находище в Сейбал, Гватемала, предоставя нов поглед върху ранната култура на маите.

Археолозите са открили 18 кръстовидни дупки в земята, или складове, в които са се съхранявали общо 72 полирани длета от зелен порфир. Това е най-голямото еднократно откритие в долината на маите, датиращо от тази епоха.

Снимки: Takeshi Inomata / Antiquity

"Сред предметите, почитани силно от предколумбийското население на Централна Америка, са обекти, издълбани в твърди зелени камъни. Полираните сечива от Сейбал са били произведени от нефрит, метаморфно габро, серпентин и други метаморфни скали", пише откривателят им Кадзуо Аояма (Kazuo Aoyama) от Университета Ибараки в Япония в списание Antiquity.

Цветът на камъните се смята, че е имал ритуално значение за древните маи, като зеленото се е свързвало с центъра на света.

Обектите са били открити в складове в централния площад на селището. Били са разположени в близост до големи церемониални структури, което подсказва, че са играли ритуална или церемониална роля в културата на маите.

Фин анализ на повърхността на длетата е показал, че те не са били системно носени в близост до платове, тоест не са били ежедневни украшения. Вместо това се смята, че са били използвани при церемонии за украшение на членовете на елита в предкласическото общество на маите. "Много от длетата са били направени специално за ритуални цели, въпреки че малка част е била използвана и за гравиране на дърво", обяснява Аояма.

Снимка: Takeshi Inomata / Antiquity

Археолозите смятат, че церемониалните инструменти са играли важна роля в интегрирането на обществото и в политическите преговори в новосформираната елитна класа. "Появата на елитна прослойка вероятно е изиграла основна роля в тези ритуали, установявайки образец за по-късни обществени прояви, свързани с управляващите", пояснява Аояма.

Много от длетата са били закопани съобразно посоките на света. Това става по-ясно изразено при по-късните погребения, което показва нарастващото влияние на движението на слънцето в културата на маите.

"Нововъзникващите елити в Сейбал вероятно са били активно ангажирани с концепции, свързани с основните посоки и космоса през средния предкласически период", пише още Аояма. "Идеологията, изразена в материална форма и чрез аспекти от публични ритуали и церемониални структури, е играла важна роля в развитието на управлението на маите", допълва ученият.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.