16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нашата Вселена в момента се сблъсква с друга Вселена - вече има силно доказателство за това

Космическият микровълнов фон загатва за съществуването на други вселени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 април 2017 в 00:20 216093

Една алтернативна теория, че нашата Вселена се сблъсква с друга вселена, може да обясни "студеното петно" в космическия микровълнов фон, според ново изследване, проведено от изследователи от Центъра за извънгалактична астрономия към Университета в Дърам, съобщи Science Daily.

Резултатите от анализа на данни за червеното отместване на 7000 галактики са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

380 000 години след Големия взрив, когато Вселената претърпява рекомбинация - термин, обозначаващ процеса, при който първите електрони и протони се събират, за да образуват водород - един от ефектите е производството на космическия микровълнов фон (cosmic microwave background - CMB), слабо вездесъщо лъчение, останало от това време, което можем да наблюдаваме и измерваме дори и днес. С разширяването на Вселената космическият микровълнов фон започва да се охлажда от първоначалната си температура от около 3000 Келвина (почти 2700 градуса по Целзий), до днешните смразяващи 2.73 Келвина (-270.43 градуса по Целзий).

Но въпреки че повечето неравности са били изгладени от продължаващото разширение на Вселената, някои странни петна все още са останали.

Една такава аномалия е "студеното петно" в космическия микровълнов фон, което води до проблеми със Стандартния модел на космологията. За първи път петното е открито от космическия кораб Wilkinson Microwave Anisotropy Probe през 2002 г. и потвърдено през 2013 г. от сателита "Планк". Тази аномалия обхваща 10 ° в южното полукълбо в района на съзвездието Еридан.

По-рано се смяташе, че тази област, която е около 0.00015 градуса по-студена от своето обкръжение, се дължи на огромното празно пространство (наречено войд), което се простира на милиарди светлинни години и съдържаща относително малко галактики. 

Карта на космическия микровълнов фон (CMB) от данните на сателита "Планк". В червено са леко по-топлите области, а сините са малко по-хладни райони. Студеното петно е показано на вставката .части от степен по скалата на дъното. Източник: ESA/Durham University

В новата работа екип от учени представя резултатите от задълбочено проучване на червеното отместване на 7000 галактики, събрани със спектрографа на Anglo-Australian Telescope. След като проучват набора данни и определят разпределението на галактиките, учените не успяват да намерят доказателства, че пустотата може да се обясни студеното петно в стандартния модел.

Вместо това те са установили, че областта на студеното петно, която преди това се смяташе за слабо населена с галактики, е разделена на малки войдове (празни пространства), заобиколени от клъстери от галактики. Тази структура е много подобна на останалата част от Вселената.

На преден план е 3D-разпределението на галактиките в студеното петно на CMB, в което всяка точка е клъстер от галактики. Разпределението на галактиките в студеното петно (черните точки вдясно) се сравнява със същата по размер област от фона без студено петно (червените точки вляво). Броят и размерът на областите с ниска плътност на галактиките и в двете области са подобни, което трудно ще обясни съществуването на студеното петно в CMB с присъствието на "празнини". Източник: Durham University

"Празнините, които открихме, не могат да обяснят студеното място в рамките на стандартната космослогия. Остава възможността да се установи връзката им с някакъв необичаен модел, но нашите данни повдигат сериозни ограничения за подобен опит"- заяви студентът Руари Маккензи (Ruari Mackenzie), водещ автор на изследването. 

Според използвания модел вероятността за случайна поява на студеното петно в CMB е 1:50.

"Това означава, че не може напълно да изключим "стандартна" причина за появата на студеното петно. Но не можем да изключим и по-екзотични обяснения. Едно от най-вълнуващите е сблъсък на нашата и съседна Вселена. Ако в бъдеще анализ на реликтовия фон докаже, че това е така, то студеното петно може да се приеме за първото доказателство за съществуването на милиарди други вселени, подобни на нашата", добавя проф. Том Шанкс (Tom Shanks), съавтор на изследването.

Засега може да се каже само, че това изследване, показващо липсата на празнини, накланя везните на страната на хипотезата за мултивселената.


PetarD
Рейтинг : 11558
29.04 2017 в 14:42 3
+ 1
- 0
Динозаврите са се появили в първичната супа от кварки и глуони, след което са се вляли в облака, от който се е пръкнало Слънцето и Земята и накрая са паднали на Земята заедно с астероидите.
+ 1
- 0
А от твоите думи излиза, че динозаврите са живяли 8-9 милиарда години преди да се появи Земята. :)
+ 2
- 9
"380 000 години след Големия взрив" некадърна работа !!! Ей от тука на татакъ да спреш да четеш статията изобщо. Излиза че динозаврите са го наблюдавали на живо тоя вселенски взрив :D Или може би те са отговорни за него след някое тяхно новогодишно парти ? :D
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.