29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Научните събития на 14 януари. Сондата "Хюйгенс" каца на Титан

| На този ден 14 януари 64870
Илюстрация на сондата Хюйгенс, кацнала на луната на Сатурн Титан. Кредит: ESA

Сондата "Хюйгенс" каца на Титан

През 2005 г. космическата сонда "Хюйгенс" кацна на Титан, най-голямата луна на Сатурн. И до днес това остава най-отдалеченото кацане, постигнато някога от човечеството.

Сондата бе изпратена от космическия кораб "Касини", когато траекторията на орбитата му около Сатурн сближи с Титан на 24 декември 2004 г.

Официално Хюйгенс е първата сонда, създадена от човека, кацнала на друго небесно тяло, разположено в далечните краища на нашата Слънчева система. Мисията бе успешна - тя предостави голямо количество информация за луната Титан по време на почти два часа и половина спускане, включително данни за лунните ветрове, количествата газове в атмосферата и др.

В първите три снимки, направени от "Хюйгенс" на повърхността на Титан, учените видяха пейзаж, пресечен от оврази, брегова линия, наводнени области, заобиколени от хълмове и равнина, покрита с големи камъни, вероятно от лед.

Снимка на повърхността на Титан от Хюйгенс - първото изображения от неземна планетарна повърхност отвъд Марс и Венера (изображенията отляво и отдясно имат различна обработка на изображения). Кредит: Wikimedia Commons

Титан се оказва завладяващ извънземен свят. Под дебелите оранжеви облаци, които обграждат тази сатурнова луна, течащи реки и езера от въглеводороди (вероятно течен метан и етан) правят Титан единственият обект в космоса, различен от Земята, за който е известно, че има течни реки на повърхността. На Титан температурите остават стотици градуси под нулата. Но въпреки това учените се питат дали има някакъв живот в метановите морета на извънземната луна - живот,  коренно различен от всичко, което има на Земята.

Нов видеоклип на НАСА, използвайки снимки и данни, изправени от сондата "Хюйгенс", пресъздава кацането, от навлизане в атмосферата до докосване на безплодна извънземна река. Въпреки че "Хюйгенс" имаше само няколко минути да предаде данни на "Касини", преди корабът-майка да се спусне под хоризонта на Титан, оставяйки "Хюйгенс" откъснат от човечеството, малката сонда все пак успя да разкрие суровите планини и сложните дерета и оврази, които пресичат този загадъчен свят.

Панорамна снимка, съставена от изображения на Титан, направени от сондата "Хюйгенс". Кредит: ESA/NASA/JPL/University of Arizona

Сондата е кръстена на Кристиан Хюйгенс, холандският астроном, който за първи път е видял Титан на 25 март 1655 г., първата от откритите луни на Сатурн. 

Поточната линия на Форд

През 1914 г. Хенри Форд обявява най-новото си изобретение - поточни линии за производството на „модерни“ автомобили, които той е въвел шест седмици по-рано, на 1 декември 1913 г. Новият метод на непрекъснато движение намалява времето за сглобяване на един автомобил от над 12 часа на 93 минути.

Телефон

На тази дата през 1878 г. е първата демонстрация на телефона на Александър Греъм Бел пред кралица Виктория в нейното имение Осборн Хаус на остров Уайт. Бел патентова телефона през 1876 г., а през 1877 г. Бел идва в Англия за медения си месец и прекарва времето си за бизнес. Той демонстрира устройството си пред телеграфни инженери и изнася лекции пред учени. Когато кралицата вижда телефона му, тя е силно впечатлена и заповядва да се прокара частна линия между Осборн Хаус, на остров Уайт, и Бъкингамския дворец.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.