Научно списание оттегли проучване, обвиняващо Слънцето за климатичните промени

Ваня Милева Последна промяна на 05 март 2020 в 09:02 3877 0

Изследване, според което Слънцето е предизвикало климатичните промени, бе оттеглено. Кредит:MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Известно научно списание изтегли проучване, което твърди, че изменението на климата се дължи на слънчевите цикли, а не на човешката дейност.

Миналата година списанието Scientific Reports бе подложено на критика за публикуването на статия, в която са направени елементарни грешки за това как Земята се движи около Слънцето.

Сега Nature Research, подразделение на международната научна издателска компания Springer Nature и публикуващо Scientific Reports, официално оттегли статията на екип от британски университети и институт в Азербайджан.

Оттегленото проучване твърди, че средното глобално покачване на температурата от 1° C след прединдустриалния период се дължи не на емисиите на парникови газове, създадени от човечеството, а на променящото се с времето разстояние между Земята и Слънцето, докато нашата звезда обикаля барицентъра, центъра на масата на Слънчевата система.

В изявление от 4-ти март на Scientific Reports се казва, че това е невярно.

Според списанието изчисленията показват, че „разстоянието Земя-Слънце варира за период от няколко века значително по-малко от количеството, отчетено в тази статия. В резултат редакторите вече не се доверяват на представените заключения“.

Кен Райс (Ken Rice) от Университета в Единбург, Великобритания, който не е участвал в изследването, смята, че статии трябва да се оттеглят само при екстремни обстоятелства, но в случая е оправдано поради фундаментални грешки.

„Орбиталната динамика на Слънчевата система е добре изяснена, така че на авторите не е необходимо много да проверят дали са верни твърденията им за значението на движението на Слънцето около барицентъра на Слънчевата система“, коментира Райс.

"Това е разумен и дългоочакван ход на списанието“, отбеляза Гавин Шмит (Gavin Schmidt) от Института за космически изследвания на НАСА Годард.

Валентина Жаркова (Valentina Zharkova) от Университета в Нортумбрия, един от авторите на статията, заяви, че оттеглянето е несправедливо и корекциите, направени в документа, са незначителни.

Източник:

Major science journal retracts study blaming climate change on the sun, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !