"Не по нечии слова": Лондонското кралско общество е създадено на тази дата през 1660 г.

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2022 в 00:00 6080 0

Физици пред сградата на Кралското общество, 1952 г. в Лондон.

Кредит Wikimedia Commons

Физици пред сградата на Кралското общество, 1952 г. в Лондон.

На този ден дванадесет английски учени се среща в колежа Грешам след лекция на професора по астрономия Кристофър Рен и решават да основат общество за популяризиране на експерименталната наука.

Членовете на обществото започват да се срещат ежеседмично, да наблюдават експерименти и да говорят на научни теми. Така се ражда Кралското общество за развитие на природата (The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge), утвърдено с кралска харта през 1662 г. Макар да е под кралски патронаж, то винаги си остава доброволна организация, независима от правителството.

Основната цел на обществото е да се утвърди нова, „експериментална“ форма на философия в противовес на традиционната, практикувана от привържениците на религията и Аристотел.

Девизът на обществото - „Nullius in verba“ (от латински - „Не по нечии слова“) - означава, че експериментите, изчисленията, а не думите на авторитетите трябва да служат като доказателство.

Жезъл на Кралското общество в Лондон. Кредит: Wikimedia Commons

Като частна организация, финансирана с държавни субсидии, тя играе важна роля в организацията и развитието на научните изследвания във Великобритания и действа като консултативен орган по важни въпроси на научната политика. 

Това престижното Кралско общество включва всички най-известни английски учени. Председатели на Royal Society са били Кристофър Рен, лорд Релей, Самюел Пийпс, Исак Нютон и др., а в днешно време членове са били проф. Стивън Хокинг, Тим Бърнърс-Лий, Питър Хигс и много други видни учени.

Лондонското кралско общество все още замества Академията на науките във Великобритания.

Както дружеството, така и неговото научно списание Philosophical Transactions of the Royal Society, накратко „Философски записки“, са най-старите в света.

Кралското общество в Лондон. Кредит: Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини