29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Не по нечии слова": Лондонското кралско общество е създадено на тази дата през 1660 г.

| На този ден 28 ноември 40450
Кредит: Wikimedia Commons

На този ден дванадесет английски учени се среща в колежа Грешам след лекция на професора по астрономия Кристофър Рен и решават да основат общество за популяризиране на експерименталната наука.

Членовете на обществото започват да се срещат ежеседмично, да наблюдават експерименти и да говорят на научни теми. Така се ражда Кралското общество за развитие на природата (The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge), утвърдено с кралска харта през 1662 г. Макар да е под кралски патронаж, то винаги си остава доброволна организация, независима от правителството.

Основната цел на обществото е да се утвърди нова, „експериментална“ форма на философия в противовес на традиционната, практикувана от привържениците на религията и Аристотел.

Девизът на обществото - „Nullius in verba“ (от латински - „Не по нечии слова“) - означава, че експериментите, изчисленията, а не думите на авторитетите трябва да служат като доказателство.

Жезъл на Кралското общество в Лондон. Кредит: Wikimedia Commons

Като частна организация, финансирана с държавни субсидии, тя играе важна роля в организацията и развитието на научните изследвания във Великобритания и действа като консултативен орган по важни въпроси на научната политика. 

Това престижното Кралско общество включва всички най-известни английски учени. Председатели на Royal Society са били Кристофър Рен, лорд Релей, Самюел Пийпс, Исак Нютон и др., а в днешно време членове са били проф. Стивън Хокинг, Тим Бърнърс-Лий, Питър Хигс и много други видни учени.

Лондонското кралско общество все още замества Академията на науките във Великобритания.

Както дружеството, така и неговото научно списание Philosophical Transactions of the Royal Society, накратко „Философски записки“, са най-старите в света.


Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.