Неандерталците са изчезнали, защото не могат да рисуват

Хомо сапиенс победи неандерталците заради изкуството

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 февруари 2018 в 13:45 11853 0

Реплика на рисунка на лъвове от пещерата Шове, създадена от ранните съвременни хора.

Когато разсъждаваме върху това, което е нужно на хората, за да оцелеят, изкуството не е високо в списъка. Един гладен човек няма да предпочете картина пред сандвич, да речем.

Но някога оцеляването на нашите предци е било неразривно свързано със способността им да създават образи. Праисторическото пещерно изкуство е помогнало на ранните Homo sapiens да се превърнат в съзнателните същества, които сме днес, пише списание Quartz.

Неандерталците са имали големи мозъци и са направили сложни инструменти, но никога не са демонстрирали способността да рисуват разпознаваеми образи, за разлика от ранните съвременни хора, които създават ярки изображения на животни и други фигури върху скали и пещерни стени. Тази пропаст в художествените умения може да е свързана с различията в начина на ловуване, смята професорът по психология Ричард Кос (Richard Coss) от Университета в Калифорния-Дейвис.

Кос, авторът на новото проучване, публикувано наскоро в списание Evolutionary Studies in Imaginative Culture, поставя въпроса защо в археологическите записи няма неандерталско изкуство.

Пещерна рисунка на носорог от пещерата Шове, създадена от ранните съвременни хора.

Той предполага, че има "причинно-следствена връзка между развитата способност на ранните Homo sapiens да хвърлят копия точно, докато ловуват, и способността им да нарисуват реалистични образи", което е свързано с развитието на париеталната кора в мозъка на първите съвременни хора.

С други думи, благодарение на ловните умения, намерили отражение в художествените способности, хората са изместили неандерталците.

Пещерна рисунка на животни от пещерата Шове, създадена от ранните съвременни хора.

И ловът, и рисуването изискват въображение. За да предвиди как се държи плячката, ловецът трябва предварително да визуализира движенията й. Менталният образ ги подготвя за реалността. Кос изследва тениката на рисунките с въглен и гравюрите на животни, направени от ранните хора преди около 30 000 години в пещерата Шове (Chauvet-Pont-d'Arc) в Южна Франция. Той твърди, че рисувателните движения на образите имитират дъгата, която копието на ловеца трябва да опише, за да удари плячката. Според него това показва, че рисуването е било за ранните хора начин да подобрят шансовете си да убият плячка, като по този начин да ядат и да оцелеят, а също е свързано и с еволюцията на нашите мозъци.

"Неандерталците могат ментално да визуализират по-рано видяни животни от работната си памет, но те не успяха да пренесат тези ментални образи ефективно в координирани модели на движение на ръцете, необходими за рисуване", пише Кос.

Тези рисунки на ранните ни прадеди биха могли да служат като учебни инструменти. "Тъй като актът на рисуване засилва наблюдателните умения, може би тези рисунки са полезни за концептуализиране на лова, преценка на вниманието, избор на уязвими области на тялото като цели и стимулиране на сплотеността на групата чрез духовни церемонии", пише той.

В резултат на това появата на изобразителното изкуство може да е важен етап от културните промени, но "има огромни социални последици в тази способност да споделяме ментални образи с членовете на групата".

С други думи, изкуството може да е много по-важно за оцеляването, отколкото предполагахме.

Вижда се разликата в способностите в тези изображения в пещерата Ел Кастило на шаблони на ръце, което може да е най-старото пещерно изкуство на Земята. Създадено е от неандерталци. PEDRO SAURA VIA SCIENCE/AAAS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !