04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Небето през февруари 2017 година - ретрограден Юпитер и лунно затъмнение

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 януари 2017 в 12:30 96250
Лунно затъмнение на 11 февруари. Снимка: timeanddate.com

Дългите зимни нощи винаги са били благоприятни за наблюдения на нощното небе. Особено ако сте далеч от градски светлини, имате в себе си поне малък бинокъл и доста топли дрехи.

Небето през февруари ще ни предостави няколко интересни събития, доста от които ще могат да бъдат наблюдавани и с невъоръжено око.

Още в началото на месеца до 5 февруари Венера ще бъде съвсем близо до Марс на небето. Явление, което няма как да не бъде забелязано, особено когато към тях се присъедини и тънкият сърп на Луната.


На 5 февруари ще имаме възможност да наблюдаваме Луната в центъра на звездния куп Хиади. Хиадите е разсеян звезден куп известен още от древността. Най-ярките звезди от купа са 39 на брой, но той е съставен от около 200 звезди. Ярко в купа свети звездата Алдебаран, която не е част от купа, но на небето се проектира така, че видимо да е в неговата най-гъста част. Разстоянието до този звезден куп е 1300 светлинни години.


На 6 февруари планетата Юпитер сменя видимата посока на своето движение по небосвода и през следващите няколко месеца планетата ще се движи ретроградно. С малък телескоп или добър бинокъл при ясно небе, далеч от градски светлини ще имате възможност да забележите пръстеновидните бури по екватора му, Гигантското червено петно, а при повече любознателност и някои от спътниците на планетата.

Пълнолунието през месец февруари ще настъпи на 11 февруари, когато ще имаме възможност да се насладим на Лунно затъмнение от земната полусянка. Лунни затъмнения се получават при пълнолуние, защото тогава Слънцето и Луната са в противоположни посоки спрямо Земята и са на една линия. В случая обаче, Луната ще се намира близо до линията, съединяваща центровете на Слънцето и Земята и тя няма да навлезе изцяло в сянката на Земята. В този случай явлението се нарича „затъмнение от полусянката на Земята“. Луната ще навлезе в земната полусянка малко след полунощ, в 00:34:14 часа, с точност и ще я напусне преди зазоряване в 04:53:25 часа. Максималното затъмнение ще настъпи в 02:43:49 часа.

През целият месец на небосклона ще бъде видима и лесно разпознаваема планетата Венера, като на 20 януари тя ще бъде в своя перихелий, тоест в най-близката си точка до Слънцето. Редом с Венера на небото лесно може да се открие и планетата Марс. Тя може да бъде наблюдавана по посока на съзвездието Риби, точно нагоре и наляво от Венера през повечето време.

Ако случайно на 26 февруари имате път към южното полукълбо или централна и южна Африка може да се насладите на Пръстенообразното слънчево затъмнение. За съжаление то ще бъде недостъпно за наблюдение от България.

Всички астрономически явления през месец февруари не носят никакви негативни последствия за живота на Земята и не влияят по никакъв начин на житейските решения на нейните жители.

Фази на Луната през месец февруари 2017 година :

Първа четвърт 04.02.2017 06:20:03
Пълнолуние 11.02.2017 02:34:03
Последна четвърт 18.02.2017 21:34:22
Новолуние 26.02.2017 16:59:29


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.