18 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Неочаквана находка - откриха средновековна китайска монета в Англия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2021 в 00:06 28210
Средновековната китайска монета от династията Сун, получила уникалният номер HAMP-C2BC79 в системата за антики PAS Снимка: Portable Antiquities Scheme Creative Commons BY 2.0

Китайска монета, изсечена през Средновековието, е открита на неочаквано място - в Обединеното кралство. Не е ясно как тази средновековна китайска реликва е попаднала в Южна Англия, но може би откритието предполага, че вековните връзки между Европа и Китай са били много по-силни, отколкото се е смятало досега.

25-милиметровата монета от медна сплав е от династията Сун и е изсечена за пръв път между 1008 до 1016 г. сл.н.е. по време на периода Даджун Сяанфу (Dazhong Xiangfu) от управлението на император Джъндзун (Zhenzong), въпреки че вероятно е останала в обращение векове след това. Надписана само от едната страна, кръглата монета има квадратна дупка в средата, която позволява монетите да бъдат нанизани заедно.

Най-необичайното е, че е открита в Бъртън в Хемпшир, на около 14 километра от южното крайбрежие на Великобритания. Не е напълно ясно дали монетата е изпусната от съвременен колекционер или средновековен човек. Въпреки това, някои историци имат основателни подозрения, че монетата най-вероятно е била изпусната в даден момент през Средновековието.

Д-р Кейтлин Грийн (Caitlin Green), историк от Университета в Кеймбридж във Великобритания, описвайки това откритие в своя блог и твърди, че монетата вероятно не е била изпусната от съвременен колекционер.

От една страна, монетата е открита в поле, пълно със средновековни артефакти, включително монета на крал Джон, сечена в Лондон през 1205–7 г., английска монета фардинг, датираща между 1180 и 1247 г., фрагменти от средновековни или ранни постсредновековни съдове и две монети от 16-ти век. Освен това археолозите и преди са откривали монета от династията Сун в Англия. Новооткритата монета е намерена и в същия район като единствената доказана за средновековна внесена китайска керамика от 14 век.

Тъй като е сравнително близо до крайбрежието, може да се предположи, че тази област е имала тесни връзки с глобалните морски маршрути. Забележително е също, че китайски артефакти са откривани в голяма част от света, а именно по крайбрежието на Индия, Арабския полуостров, Източна Африка и Средиземно море.

Има данни обаче, че Европа и Китай осъществяват контакти много преди това. Например, общоизвестно е, че богатите римляни използват коприна от Китайската империя Хан. Известният Път на коприната е мрежа от търговски пътища, по които протича обмен на стоки, идеи и патогени между Южна Европа и Източна Азия, през Южна Азия, Персия, Арабския полуостров и Източна Африка.

Въпреки че в този смисъл откриването на този средновековен китайски артефакт в Обединеното кралство не е напълно неочаквана находка, то внася допълнителен щрих в нашето разбиране за човешката история. Кой би помислил, че тази скромна монета, изсечена в Централен Китай, ще бъде предавана между моряци от цял ​​свят и ще се озове в полетата на Южна Англия.

Източник: IFLScience - Medieval Chinese Coin Unearthed In The UK


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.