Неуловим дълбоководен „дракон“ с бронзови люспи е заснен на видео край бреговете на Калифорния (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2022 в 00:01 46269 0

Изследователите забелязват рядката риба дракон по време на едноседмична експедиция на RV Western Flyer. Кредит: MBARI

Морски биолози от експедиция в залива Монтърей в Калифорния наскоро забелязват блестяща и рядка дълбоководна риба, кръстена на митично същество - риба дракон (Bathophilus flemingi). Този вид е най-редкият от всички драконови риби и учените преди това са забелязвали живи индивиди само няколко пъти.

В продължение на три десетилетия изследователи от Института за изследване към Аквариума в залива Монтерей (MBARI - Monterey Bay Aquarium Research Institute) претърсват дълбините на залива с дистанционно управлявани подводни апарати (ROV - remotely operated vehicles), откривайки много чудни животни, включително няколко вида риби дракони. Но драконът Bathophilus flemingi се оказа най-неуловим. Тази конкретна риба е намерена на дълбочина от 300 метра.

„Те са просто невероятни животни и част от тяхната привлекателност, е тази цветна окраска“, разказва Брус Робисън (Bruce Robison), старши учен от MBARI и ръководител на изследванията на екипа, направил откритието.

Люспите на рибата дракон блестят с метален бронзов оттенък. Този цвят служи като камуфлаж, тъй като тези нюанси поглъщат остатъците от синя светлина, проникваща в дълбочина и прави рибата почти невидима в околната среда. 

„Но когато я осветим с нашата бяла светлина, картината е просто великолепна“, разказва Робисън.

Този тип камуфлаж подхожда на риба, която ловува като хищник, издебвайки в засада, плаващи в тъмното малки риби и ракообразни. Тези животни се приближават, примамвани от рибата дракон, която има биолуминесцентна нишка, излизаща от брадичката й.

„Тя използва тази примамка, за да привлече потенциалната плячка, която вижда светло петно и е привлечена от него, заблудена, че е нещо достатъчно малко, което може да изяде“, разказва Робисън.

Когато плячката се приближи достатъчно близо, широките, зъбати челюсти на рибата дракон се впиват в нея.

Високоперките драконови риби (Bathophilus flemingi) са най-неуловимите видове от тази група риби. Кредит: MBARI

Рибите дракони използват биолуминесценция не само за да уловят храната си, но и за да не бъдат изядени.

„Много хищници ловуват, като гледат нагоре, опитвайки се да забележат силуета или сенките на плячката си на фона на светлината, проникваща отгоре“, разказва Робисън.

За да се слее с блетящия фон, драконовата риба има серия от светещи органи, покриващи и двете ѝ страни Тези светлинни органи съответстват на цвета и интензитета на светлината отгоре, заличавайки силуета на рибата.

Откритието е направено по време на едноседмична експедиция с помощта на дистанционно управлявани подводни апарати.

Източник: Elusive bronze-scaled ‘dragon’ of the deep caught on video off California coast
Cameron Duke, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !