Невероятно: В синята дупка в Големия бариерен риф има здрави коралови колонии

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 ноември 2017 в 11:40 8344 0

Кредит Johnny Gaskell

Синята дупка е разположена на 2 км от остров Дейдрийм край бреговете на североизточната част на Австралия.

За първи път е проучена от водолази огромната "синя дупка" в Големия бариерен риф. За изненада на експертите в нея са открити здрави корали, след разпространеното избелване на коралите в района, съобщи DailyMail

Синята дупка е разположена на 2 км от остров Дейдрийм край бреговете на североизточната част на Австралия и е  образувана по време на предишни ледникови епохи.

"Тази синя дупка преди това бе описана от геолози, които предполагат, че може да е дори по-стара от известната Велика синя дупка в Белиз. Местоположението й е в една от най-малко проучените части Големия бариерен риф.

За да стигнем до там трябваше да пътуваме през нощта в продължение на 10 часа и времето бе перфектно ... Но си заслужаваше!" - пише в Instagram Джони Гаскел (Johnny Gaskell), морски биолог от Уитсъндейс, Австралия, който публикува там и красивата снимка, която виждате горе.

Екипът на водолази изследват малко над 20 метра дълбочина в дупката с почти перфектна кръгла форма, преди да достигнат голи седименти, които бавно се спускат към центъра.

"Беше страхотно да видим големи здрави коралови колонии" - добавя Гаскел.

Oстров Дейдрийм. Wikimedia Commons

Коралите от Големия бариерен риф преминаха два последователни периода на избелване - през 2016 г. и по-рано тази година. Те предизвикаха опасенията на специалистите дали рифовете ще оцелеят при глобалното затопляне, което се сочи като причина за тревожното явление.

Най-голямата в света синя дупка в Белиз. Снимка: Chabil Mar Villas

Сините дупки са огромни морски дупки, простиращи се доста дълбоко под морското равнище.

Тези формации са създадени през последните ледникови периоди, когато морското равнище е било около 100-120 метра по-ниско, отколкото е сега. С течение на времето леденият отток започва да разтваря варовика, образувайки дупки с огромни пещери отдолу. Покривите на тези пещери в крайна сметка се срутват, оставяйки дълбоки дупки след себе си.

Ледниците се разтопяват и запълват дълбоките каверни, създавайки сините дупки, които виждаме днес.

Такива сини дупки могат да бъдат намерени по целия свят, най-известният пример е може би синята дупка в Белиз, която има диаметър над 300 метра и 125 метра дълбочина. Тя се смята за най-голямата в света.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !