06 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Някога Арктика е била зелена. Скоро тя може отново да стане такава

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 март 2021 в 13:17 26330
Изследователите маневрират с импровизиран сал през езеро на остров Бафинова земя. Кредит: Zach Montes Orijin Media

ДНК анализът на древни растения показа, че те са растяли в по-северните територии. Поради климатичните промени обаче обхватът им може скоро да се промени отново и Арктика ще започне да се раззеленява.

Брезите джуджета са един от ключовите храстови видове в арктическата тундра. Но този вид не расте днес на север от остров Бафинова земя в канадската Арктика. Изследователите обаче откриват ДНК на растението в древни езерни седименти, показвайки, че то е растяло много по-на север. Това означава, че сравнително наскоро арктическият регион е изглеждал като днешната тундра и е бил пълен със зеленина.

Авторите на новото изследване са извлекли най-старата 100 000-годишна растителна ДНК в региона от езерните отложения в Арктика. Идентификацията на древните растения преди това е извършвана въз основа на фосилен прашец, който е добре запазен в седиментите. Но поленът показва само по-голямата картина, тъй като лесно се пренася от вятъра.

Нова техника позволява на учените да извлекат растителната ДНК директно от езерните отложения, да я подредят и да определят кои растителни видове са растели в региона преди повече от 100 000 години. Вместо регионална картина, седиментният анализ на ДНК дава на изследователите локална снимка на растителни видове, които са живели в даден момент на определено място.

Изследователите показват, че ареала на брезата джудже от онова време се е изместила с около 400 километра на юг. Въз основа на данните, че арктическата област започва да се загрява все по-бързо и по-бързо, учените предполагат, че това растение може скоро да заеме отново пространствата, които е загубило преди сто хиляди години.

Справка: Sarah E. Crump et al, Ancient plant DNA reveals High Arctic greening during the Last Interglacial, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2019069118

Източник: Arctic was once lush and green, and could be again, new research shows
by Kelsey Simpkins, University of Colorado at Boulder


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.