Няма пряка връзка между ваксината и смъртта на възрастни хора в Норвегия

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2021 в 00:13 4446 0

Кредит: Public domain

Трябва ли съобщенията от Норвегия и други държави за починали възрастни хора след поставяне на ваксината на Pfizer-BioNTech да ни накарат да се усъмним в нейната безопасност?

Не. Така казва логиката, медицината и статистиката.

Към 20 януари са приложени повече от 46,2 милиона дози в 51 страни. А хората в същото време ще продължат да умират. Каква е вероятността сред тези 46,2 милиона някой да почине? В някои страни приоритетните групи за ваксинацията са възрастните хора, сред които смъртността по обясними причини е най-висока.

Смъртните случаи са ежедневие

Според последните данни на Норвежката агенция по лекарствата в страната 33 души на възраст над 75 години са починали след имунизация. Всички вече са били тежко болни, подчертава в понеделник Стеинар Мадсен (Steinar Madsen), медицински директор на агенцията. Скандинавската държава вече е ваксинирала почти всички обитатели на старческите домове, като над 48 000 са ваксинирани към понеделник следобед.

Съобщените смъртни случаи са доста под 1 от 1000 ваксинираните пациенти в старческите домове. Страничните ефекти от имунизацията в някои случаи могат да „повлияят към по-сериозно протичане на основното заболяване“, обяснява Мадсен. „Не можем да изключим това."

„Важно е да се знае, че около 45 души умират всеки ден в домовете за възрастни хора в Норвегия, така че не е много ясно, че това представлява някаква смъртност в повече или че има причинно-следствена връзка“, заяви на пресконференция в понеделник Камила Столтенберг (Camilla Stoltenberg), ръководител на Норвежкия институт за обществени здраве.

Поставени дози ваксина на 100 души по държави.

Малко статистика

Ето и изводите на математика Александър Михалев (Alexander Mikhalev), който живее в Берген, по повод починалите в Норвегия 23 души след инокулация към 15 януари.

Малко статистика:

1. Уебсайтът на Норвежкото статистическо бюро www.ssb.no показва подробна статистика за общата смъртност в страната през последната година и в сравнение с 2019 г. седмично в Норвегия умират около 600 (40 хиляди годишно). Толкова хора винаги са умирали приблизително и през 2020 г.

2. Като се има предвид, че средната продължителност на живота в страната е 89 години, лесно е да се предположи, че сред тези 600 умиращи седмично по-голямата част от хората ще са над 80 години.

3. Към днешна дата (15.01.2021) в Норвегия са ваксинирани 33 611 души за 2,5 седмици, повече от половината от които са от първата рискова група (80+), а останалите са лекари. С други думи, най-малко 15 хиляди възрастни хора (или дори 20) са получили ваксини за 2,5 седмици.

4. По пътя на несложни математически операции, дори за ученик, може да стигнете до извода, че през тези 2,5 седмици са почили поне 1000 възрастни хора (вж. т. 2).

Въз основа на горните четири точки, каква според вас е вероятността сред 20-те хиляди ваксинирани възрастни (80+) да има 23 души (до 15.01.2021), които ще бъдат сред тези 1000, които ще умрат от естествена смърт?

Какво според вас ще бъде заглавието на новината след месец, когато бъде ваксинирана цялата първа рискова група (80+)? Точно така: „Ваксината Pfizer убива хиляди". И вярно: всички 500 възрастни хора, които умират седмично в страната, ще бъдат ваксинирани. Нищо лично - елементарна математика.

Погрешна ли е стратегията на ваксиниране?

В интерес на истината специалистите прогнозираха, че смъртните случаи след ваксинации на високорискови пациенти могат да предизвикат объркване.

„Уязвимите възрастни хора умират и те умират често, но не мисля, че хората осъзнават това“, заяви Кийп Талбот (Keipp Talbot), доцент по медицина в Университета Вандербилт, която съветва американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) относно употребата на ваксини. „Загрижена съм, че ще се започне ваксинацията и повечето ще си помислят, че тя убива хората.“

Талбот е единственият човек в консултативния панел на CDC, който препоръча да не се поставят ваксини срещу Covid-19 първо на възрастни и болни хора в домовете за възрастни - не защото се притеснява, че ще пострадат, а защото е загрижена, че неизбежните смъртни случаи малко след ваксинацията биха намалили доверието във ваксините. Талбот смята, че може да се използват по-добре оскъдните запаси за имунизиране на хората, които се грижат за възрастните и болните.

Болест или ваксина?

"Ясно е, че Covid-19 е много по-опасен за повечето пациенти от ваксинацията", заяви в понеделник Стеинар Мадсен.

И все пак - изборът е ваш. Дали ще предпочетете да се заразите и разболеете от коварна болест, нерядко с фатален край, оставяйки се на грижите на нашата здравна система, която далеч не е толкова добра като норвежката, или да решите да се ваксинирате с проверена от регулаторите и определена като безопасна ваксина с незначителни и редки странични ефекти.

Източник: 

Norway Moves to Calm Vaccine Anxiety After Elderly Deaths, Bloomberg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !