03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Никола Тесла е първият изобретател на дроновете-убийци

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 август 2016 в 10:33 99161
Патентът на Никола Тесла. Снимка: United States Patent And Trademark Office

Първият изобретател на роботи-убийци се оказа Никола Тесла. Инженерът Матю Шройер (Matthew Schroyer) открил патент на прочутия изобретател от 8 ноември 1898 г. описващ безпилотни военни апарати, "които са толкова смъртоносни, че самият риск от тяхното използване ще доведе до мир", съобщава Popular Science

Патентът е наречен "Метод и апарат за контрол на механизма за движещи се съдове или превозни средства," (Method of and apparatus for controlling mechanism of moving vessels or vehicles). Той описва устройство като това, за да работи не се нуждае от проводници и кабели. Според представите на Тесла, то ще се захранва от електрически вълни.

Така излиза, че Тесла е предвидил съвременното прилагане на радио вълните, които през 1890 г. току-що са започвали да се използва за комуникация.

В патента се обсъждат и сферите на приложение на устройството. Освен за доставки на стоки при труден терен, Тесла споменава и военни цели: "гарантираната и безгранична разрушителност на моето изобретение ще създаде и поддържа вечен мир между народите".

Роден на 10 юли 1856 г. в Смилян (сегашна Хърватия), Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик. Той е най-прочут с приноса си за въвеждането в широка употреба на променливия ток. Въпреки че е починал беден през 1943 г., неговата репутация и изобретения са довели до съвременната му невероятна популярност и многобройни художествени произведения като книги, филми, музика и дори видео игри.


+ 1
- 0
Ами това е добре известната радиоуправляема лодка на Тесла. Нямаше нужда да чакате Popular Science. Новината е отпреди 4-5 години.

Тесла не е единственият предвидил използването на радиовълните. Няколко години преди този патент в Англия вече се правят опити с радиуправление на предмети. Единият от опитите е на Маркони.

И като говорите за "съвременното прилагане на радио вълните" да знаете, че не е чак толкова съвременно. Думата "wireless" е на повече от 100 години. Първото списание за безжични технологии излиза през 1913 и се казва "Wireless World".
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.