Нов експеримент превърна урината в бира

Най-любопитен е процесът по мембранна дестилация

Катя Димитрова Последна промяна на 01 август 2016 в 17:00 13803 0

Кредит spoonuniversity.com

Група учени, работещи от Университета в Гент, Белгия, разработили захранвано със слънчева енергия устройство, което може да дестилира урината във вода. След това получената вода е превърната в бира, за щастие на участниците в местен музикален фестивал.

Използването на слънчева енергия дори не е дори най-интересният аспект на този модерен конвертор – най-любопитен е процесът по мембранна дестилация, който премахва около 95% от амоняка в урината. Слънчевата енергия се използва за нагряване на урината в резервоар, преди да премине през споменатата мембрана с катализатори калий и азот за ускоряване на процеса.

„Човешката урина предлага някои интересни възможности за рециклирането ѝ в питейна вода", коментират учените. Мембранната дестилация има много предимства пред съществуващите технологии за третиране на урината, по-специално по отношение на изолирането на амоняка.

Получената питейна вода от урина е изследвана и качеството й се определя като чиста вода, бедна на соли.

Изследването показа, че най-малко 75% от наличната вода в човешката урина може да бъде възстановена без недостатъци.

Белгийските учени смятат, че тяхната разработка ще помогне за решаването на глобалните предизвикателства на все по-големия недостиг на вода в Африка, а също и на летища, спортни обекти и фестивали.

Специалистите са тествали новата си технология на музикалния фестивал в Гент, където в продължение на 10 дни, са получили 1000 литра вода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !