Нов вариант на COVID-19 тръгна от Южна Калифорния

Местният щам е открит при над една трета от пациентите в Лос Анджелис

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2021 в 07:55 6372 0

Нов вариант на COVID-19, открит в Южна Калифорния, вече циркулира в Съединените щати и по света, установява ново проучване.

Вариантът - наречен CAL.20C - е открит за първи път през юли в окръг Лос Анджелис. Той се появява отново в Южна Калифорния през октомври, след това се разпространява през ноември и декември, с регионален скок на случаите на коронавирус.

Сега вариантът е обхванал почти половината от случаите на COVID-19 в Южна Калифорния.

Не е ясно дали CAL.20C може да е по-смъртоносен от настоящите варианти на коронавирус или дали ще се повлияе от настоящите ваксини. В момента се провеждат нови изследвания в Сидърс-Синай в Лос Анджелис, за да се отговори на тези въпроси.

„Новите варианти не винаги влияят на поведението на вируса в организма“, обяснява съавторът на изследването д-р Ерик Вейл (Eric Vail), асистент по патология в Центъра за биоинформатика и функционална геномика Сидърс-Синай.

Според доклада, публикуван на 11 февруари в Journal of the American Medical Association, анализът на 10 431 проби от Калифорния, включително 4829 от Южна Калифорния, разкрива, че CAL.20C е наблюдаван за първи път през юли 2020 г. и не е открит отново в Южна Калифорния до октомври. Оттогава разпространението на този вариант се е увеличило в щата Калифорния и Южна Калифорния, където на 22 януари 2021 г. той представлява съответно 35% (86 от 247) и 44% (37 от 85) от всички проби, събрани през януари.

Анализът на последователността на 405 871 глобални проби на GISAID на 22 януари 2021 г. разкри, че CAL.20C е открит в Южна Калифорния още през октомври 2020 г.

Новият вариант се е разпространил в 19 щата и окръг Колумбия, както и в шест други държави - Австралия, Дания, Израел, Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания, според новото проучване. Авторите смятат, че новият  варинт предизвиква "загриженост за повишена инфекциозност и вирулентност".

За разлика от варианта 20G, в момента е най-разпространеният в Северна Америка, този щам се определя от 3 мутации в шиповия или S-протеин, характеризиращи го като подвариант на 20C. Мутацията на S протеина L452R е в рамките на известния домейн на свързване на рецептора, за който е установено, че е устойчив на определени моноклонални антитела. Тъй като това проучване е ограничено до бази данни с публично достъпни геноми и сравнително малък набор от местни проби, не може да се изключи възможността за колективно отклонение. Освен това, тъй като клиничните резултати все още не са установени, функционалният ефект на този щам по отношение на инфекциозността и тежестта на заболяването остава несигурен. Независимо от това, идентифицирането на този нов щам е важно за фронтовата линия и глобалното наблюдение на този еволюиращ вирус.

Вейл смята, че изследователите са силно заинтригувани от CAL.20C, тъй като той включва така наречения шипов протеин, който позволява на вируса SARS-CoV-2 да нахлуе и да зарази нормалните клетки.

Справка: Emergence of a Novel SARS-CoV-2 Variant in Southern California
Wenjuan Zhanget al., 
JAMA. Published online February 11, 2021. doi:10.1001/jama.2021.1612

Източник: Southern california is origin of new COVID-19 variant, МedicalXpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !