18 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нова причина за катастрофата на "Титаник"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 септември 2020 в 11:44 61940
Титаник. Кредит: Encyclopedia Titanica/Flicr

Въпреки че легендарният "Титаник" потъна преди повече от сто години и причината за катастрофата отдавна е известна на всички, много учени все още изграждат теории защо се е случило това.

Според ново проучване, публикувано в списание Weather, "космическото" време, а именно слънчева буря, е повлияло на навигацията и комуникациите на кораба.

Водещият автор на изследването, климатологът Мила Зинкова (Mila Zinkova), отбелязва в работата си, че на кораба "Карпатия", който е отишъл да спаси Титаник, екипажът е забелязал полярно сияние. Зинкова твърди, че сиянието най-вероятно е причинено от геомагнитна буря, която е повлияла на компаса и радиотехнологията. Геомагнитната буря вероятно е резултат от мощно изригване на Слънцето.

„Повечето хора, които пишат за Титаник, не знаят, че тази нощ е имало полярно сияние. Дори само с един градус да е била отклонена стрелката на компаса, би могло да е съдбоносно“, отбелязва Зинкова.

Според проучването именно излъчването на заредени частици от Слънцето е принудило екипажа да направи корекции в навигацията, заради което "Титаник" е тръгнал по погрешен курс, който го е довело до айсберга.

Интересното е, че "Карпатия" също изпитва смущения в навигацията. Спасителният кораб пристига на място, което е на 11 километра от потъващия кораб. Също така, поради "космическото" време, SOS сигналът от Титаник не е получен от няколко близки кораби. Например параходът SS La Provence никога не е получавал сигнал от лайнера, въпреки че е получавал съобщения от други кораби.

Кредит: NASA

"Титаник" се сблъсква с айсберга в Северния Атлантик на 14 април 1912 г. при първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк. Лайнерът потъва след около два часа, а от 2208 души на кораба оцеляват само 704.

Справка: A possible role of space weather in the events surrounding the Titanic disaster
Mila Zinkova, First published: 04 August 2020 https://doi.org/10.1002/wea.3817

Източник: Did the aurora borealis play a role in sinking the Titanic? , Phys.org


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.